Във Финландия новата 2019 г. не беше очаквана с нетърпение

...
Във Финландия новата 2019 г. не беше очаквана с нетърпение
Коментари Харесай

Финландия с уникален социален експеримент: Работиш или не, поучаваш 560 евро, а резултатите са изненадващи

Във Финландия новата 2019 година не беше предстояща с неспокойствие от всички. Страната бе първата в Европа, която направи опит с обезпечен базов приход. В продължение на две години 2 хиляди безработни получаваха по 560 евро на месец - без никакви условия и условия. Дори и тези, които започнаха работа в този интервал, продължиха да получават обезпечения им от страната базов приход, написа vesti.bg.

Участниците в опита бяха определени на инцидентен принцип и бяха на възраст между 25 и 58 години. С плана финландското държавно управление иска да ревизира дали съществуването на базов приход ще даде сигурност и ще бъде тласък и кураж хората да търсят работа или да стартират собствен бизнес.

BBCпроследи през тези две години и описа историята на двама участници в проекта - Таня и Туомас.

Таня е на 30 години и живее в Оуло, северна Финландия. В началото на 2017 година тя раказва: " Работила съм единствено 4-5 месеца във фабрика. Не мога да си спомня последния път, когато съм била в магазин и съм купувала храна. Храня се при майка ми ". Таня споделя, че би желала да стартира работа, да може да отиде в магазина и да си купи храна и каквото още желае. Бих желала да си купя хубаво сирене, споделя тя.

Тоумас е публицист на свободна процедура и създател, без непрекъсната работа от 2013 година Бил е интернационален редактор в третия по величина ежедневник във Финландия, само че закриват цялата секция във вестника и по този начин той остава без работа.

Какво се случва година по-късно с тях:

Таня е приела работа с ниско възнаграждение, само че е оптимист за бъдещето си в компанията. " Приех оферта за работа в областта на телемаркетинга. Харесвам работата си, сътрудниците, офиса, харесва ми, че съм самостоятелна, това, че изкарвам парите си и мога да си стъпя на краката. Базовият приход промени моя живот, без него не бих могла да приема работа с толкоз ниска заплата ", споделя тя.

Тоумас към момента е без работа. " Не мога да кажа, че базовият приход промени доста моят живот. Ок, психически - да, само че финансово - не изключително. Нищо не се случи през тази една година ", споделя той.

Декември 2018, опитът с базовия приход е към края си:

" О, Боже, идва краят на базовия приход, какво ще върша в този момент? Тревожа се, няма да мога да заплащам заемите си. Не знам какво да върша. Тревожа се, че ще настъпи цялостен колапс във финансите ми ", възкликва Таня. Поискала е увеличение на заплатата си и споделя, че в случай че компанията не й даде това нарастване, ще напусне и ще одобри първата работа, на която попадне в интернет. Ще приготвя десетки молби за работа, не мога да си разреша и ден да съм безработна, безапелационна е тя.

Туомас към момента се надява, че до края на програмата за базовия приход ще си откри работа. " Трудно ми е да кажа за какво не съумявам да си намеря непрекъсната работа, аплайвах на повече от 80 места и единствено един път бях поканен на изявление. Преди две години - беше като облага от лотарията (включването му в програмата за базов доход) - завършек на бюрокрацията (при обществените помощи), бях свободен да се съсредоточвам върху търсенето на работа. Сега се усещам печален ", споделя той.

Още преди година Финландия реши, че няма да продължи опита. За него тя отдели бюджет от 20 милиона евра. Сега проучва резултатите, с цел да направи заключения, които ще й послужат за реформиране на обществената си система. " Финландия в действителност е страната, която има система за обществено подкрепяне и обществена сигурност, която е най-близо до повсеместен базов приход, в сравнение с където и да е по света ", сподели Паси Моисиo от Финландския народен институт за обществени проучвания и опазване на здравето.

Финландското държавно управление обаче към този момент разгласи промени в законодателство, което обвързва обезщетения за безработни лица с обучение или работят минимум 18 часа в границите на три месеца. " Правителството прави промени, които отдалечават системата от концепцията за базов приход ", сподели Миска Симанайнен от Кела (осигурителната институция на Финландия) за Svenska Dagbladet.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР