Във филм, посветен на годишнината от 21 август 1968 г.

...
Във филм, посветен на годишнината от 21 август 1968 г.
Коментари Харесай

Бийтълс искат да пеят у нас през 1968 г., ние не ги щем: документи - slava.bg

Във филм, отдаден на годишнината от 21 август 1968 година и събитията в тогавашна Чехословакия с присъединяване и на български окупационни войски, Българска национална телевизия разсекрети неповторим документ. Правителството на Тодор Живков разисква да удовлетвори ли настояването на тогавашната група номер едно в света и най-легендарна в историята на попмузиката Бийтълс да взе участие в Световния фестивал на младежта и студентите в България същото лято.

Партийното и държавното управление вземат решение, че не щем Джон Ленън, Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар у нас. А би било неповторимо, защото малко по-късно де факто, а публично година и половина по-късно и де юре бандата на всички времена се разпада. Много е евентуално, в случай, че настояването е на групата, а не наше, тя да е била подготвена да пристигна и гратис, но това го няма в документите - наше допускане е.

Припомняме, че началник на щаба на фестивала е Петър Младенов, тогава ненавършил 32 година, който като премия за организацията на международното събитие стартира скок в кариерата като външен министър, с цел да я приключи като първия ръководител ( президент ) на България през 1990 година, откакто смъква Тодор Живков през 1989 година

В книгата на основателя на музикалния ни фестивал Златният Орфей Генко Генков пък той персонално свидетелства по какъв начин шефката на Българска национална телевизия по същото време - видната преводачка и поетеса Леда Милева, отхвърля да бъде поканен у нас различен от тогавашните попидоли Том Джуонс (Сексбомб, Дилайла и др.). Разликата е, че концепцията е наша, а в тази ситуация с Бийтълс те сами са се обърнали с готовност да пеят в България.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР