Във фаворита в класациите за документален филм на Netflix -

...
Във фаворита в класациите за документален филм на Netflix -
Коментари Харесай

Мошениците в Tinder

Във любимеца в класациите за документален филм на Netflix - The Tinder Swidler три дами разказват по какъв начин са били излъгани от наказания шарлатанин Саймън Левиев (роден като Шимон Хают), откакто са го срещнали в най-известното приложение за запознанства.
Касандра Крос, асоцииран декан на Факултета по изобретателни промишлености, обучение и обществена правдивост в Куинсландския софтуерен университет, дава забавни рекомендации в The Conversation по какъв начин да не се подхлъзнем в обществените платформи и да паднем в мрежите на „ усмихващия се изверг ".  
Филмът дава обстоен и надълбоко персонален роман за това по какъв начин Левиев употребява Tinder, с цел да се свърже с жертвите си и в последна сметка да ги измами като им измъкне стотици хиляди долари. Проучвам сантименталните измами повече от десетилетие. Чувала съм мъчителните и травматични истории на стотици жертви. Въпреки че всяка история е неповторима, има общи фактори и някои по-широки уроци, които би трябвало да научите.

The Tinder Swindler е мощен образец за това какво може да се обърка, само че на какво ни учи във връзка с сантименталните измами и по какъв начин можете да избегнете да станете идната жертва?

Какво е сантиментална машинация?

Романтичните измамници употребяват прикритието на персоналната връзка, с цел да експлоатират доверието на жертвата си и да завоюват финансови облаги (и/или достъп до персонална или класифицирана информация).Обикновено това се случва онлайн, посредством уеб страница, приложение за запознанства или платформа за обществени медии. В доста случаи жертвата и нарушителят в никакъв случай не се срещат. Въпреки това, както демонстрира The Tinder Swindler, това може да се случи и когато връзките се трансфорат от виртуални в действителни.
Романтичните измамници употребяват набор от изкусни техники за падение и заплитане, практики на обществено инженерство и тактики за психическо принуждение, с цел да получат мечтаното от жертвите си.
Левиев сполучливо манипулира няколко дами, представяйки се за наследник на диамантен магнат, преди да им „ показа ", че фамилията му е било принудително заплашвано и да помоли жертвите си да теглят заеми от негово име, с цел да оказват помощ за справяне с хипотетична изключителна обстановка за опазване сигурността на околните му.
Всяко негово деяние е било съзнателно и целеустремено. Ето някои типични тактики, употребявани от Левиев:Създава атрактивен профил и еднаквост, които излъчват власт, благосъстояние и висок обществен статус.Набелязаните жертви биват омагьосани от „ любовна бомба " - помпозни изрази на любов, бързичко прекосяване към „ сериозна връзка " и в детайли разискване на бъдещето „ дружно ".Изведнъж се появява „ незабавен случай ", който изисква незабавна финансова помощ – това може да е бизнес обстановка, медицински проблем или проблем с наказателното правораздаване, като да вземем за пример изказванието, че вашият човек е бил задържан в чужбина.Ескалация на финансовите условия с течение на времето - нормално жертвата бива упорито молена да преведе пари, да записва кредитни карти или да тегли банкови заеми.Често участват закани, сълзливи кандърми, от време на време има малтретиране или принуждаване на жертвата по различен метод, в случай че откаже.


Защо жертвите изпращат пари?

Когато слушате за всички тези безумия от безвредния си диван в хола, е елементарно да кажете „ Никога не бих се хванала на това “. Но не би трябвало да подценяваме способността на квалифицирания изверг да разпознава уязвимост или накърнимост и да ги експлоатира безмилостно.
Купища изледвания и разбори на сходни случаи извеждат няколко общи черти на подобаващите за жертва на сантиментална машинация персони. Най-характерната е, че хората с по-високи равнища на „ сантиментални " упования или които имат вяра безусловно в концепцията за „ същинската обич ", са по-склонни да станат жертви.
Няколко жертви - мои събеседници, можаха да разпознават съответна причина, която ги е подтикнала към първичното им решение да се свържат с шарлатанин. Понякога това е завършила предходна връзка или смяна в житейските условия (като пенсиониране, пораснали деца, напускащи дома). В доста случаи решението за част от секундата да плъзнете пръста си надясно в нечий профил или да отговорите на приятелско известие, може да промени живота ви вечно.
Нивото на накърнимост към машинация не е статично. Може да се трансформира на месечна, седмична или даже ежедневна база. Много жертви не биха били излъгани, в случай че са видели известието по друго време. Злодеите се насочват към стотици жертви с вярата най-малко една от тях да клъвне.
Според моето проучване, доста мошеници употребяват техники за психическо принуждение, сходни на тези, които постоянно се срещат при домашното принуждение. Нарушителите могат да попречат на жертвите да поддържат връзка със фамилията и приятелите си, да ги бомбардират със известия, с цел да монополизират вниманието им, или да ги малтретират словесно, с цел да ги накарат да се усещат безполезни. Всички тези тактики нарушават способността на жертвата да мисли ясно за обстановката си или да потърси помощ.

„ Никога не бих си паднала по подобен "

Никоя жертва не се разсънва заран с мисълта „ Днес ще дам всичките си пари “. Това е резултат от грижлив развой на заплитане в неистини и падение. Мошениците, откакто са спечелили доверието на жертвата си, постоянно основават реалистично изглеждащи контракти, банкови извлечения или публични писма, с цел да оправдаят настояванията си за пари.
Те нормално ще показват тези претенции по едно и също време като незабавни и секрети, както в тази ситуация със „ незабавната обстановка в региона на сигурността “ на Левиев, в която той твърди, че се пробва да контракти бизнес покупко-продажби, до момента в който се укрива. Тази тактичност понижава способността на жертвата да реагира рационално или да търси съвет извън.
Жертвите на сантиментални измами страдат от необятен набор отрицателни въздействия, в това число позор и обществена стигма. Те постоянно са упреквани и държани виновни за финансовите си загуби досега и този стандарт понижава вероятността те да рапортуват за сходни закононарушения.

Как мога да предотвратя това да ми се случи?

В онлайн запознанствата множеството хора не се тормозят, че ги грози финансова машинация. Трудно е обаче да схванеш, дали някой в ​​приложението в действителност е този, за който се показва. В множеството случаи става дума просто за виртуален флирт.
Настоящите препоръки за попречване на измами се концентрират върху преместването на връзката в действителния свят незабавно щом се почувствате подготвени за това. Всички знаят правилото: „ Никога не давайте пари на някой, който не сте срещали лице в лице ". Но в The Tinder Swindler този съвет е непотребен, защото Левиев, сходно на доста други мошеници, е персонаж от действителния живот, който  подхожда на неговия цифров профил.
Истината е, че решеният на всичко лъжец може да разшири своите онлайн неистини в офлайн света. Да се ​​срещнете с някого персонално, да проучите произхода му и да извършите назад търсене на изображение в фотографията на потребителския му профил - да, всичко това са положителни препоръки – само че не са сигурни.
В последна сметка измамата съвсем постоянно е обвързвана с пари. Затова помислете за претекстовете зад всяка молба за финансова помощ и в никакъв случай не изпращайте пари, които не можете да си позволите да загубите. През 2020 година австралийците изгубиха повече от 131 милиона австралийски $ от любовни измами. Това е тежка цена за гонене на „ същинската обич ".
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР