Ваучери за храна за рекордните 1,6 млрд. лв. ще може

...
Ваучери за храна за рекордните 1,6 млрд. лв. ще може
Коментари Харесай

Каква трябва да знаем за новите електронни ваучери за храна

Ваучери за храна за рекордните 1,6 милиарда лева ще може да раздадат работодателите на своите чиновници през новата 2024 година Друга оригиналност е въвеждането на електронни ваучери, които напълно ще заменят хартиените от юли 2024 година

" От 1 януари работодателите могат да показват електронни ваучери за храна, а от 1 юли ще могат да дават единствено електронни. В преходния интервал работодателите би трябвало да изберат един от двата метода - не може и двата, и когато решат да преминат към електронни ваучери, би трябвало да дават единствено такива на своите чиновници. Електронният ваучер съставлява или карта, наподобяваща на познатите ни банкови карти, или напълно виртуален инструмент, може и да е мобилно приложение ", каза Таня Обущарова от Асоциацията на операторите на ваучерите за храна.

Тя разясни, че хората ще могат да пазарят в избрани обекти, които продават храна и хранителни артикули, което е сходно и на системата с хартиените ваучери.

" Улеснението е, че няма да се постанова чиновниците да носят хартийките с тях, да се образуват опашки, а ще стана незабавно на пос терминала. Ще бъде доста по-модерно, което дава отговор на актуалните упования на потребителите. Дава се и по-голяма сигурност, тези принадлежности ще бъдат предпазени с PIN код, а в случай че загубите картата си - ще може да я блокирате и тя да бъде преиздадена ", допълни Обущарова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ потребителите ще могат да си закупят и артикул, който е с по-ниска цена от тази на ваучера: " Ще може да си купите кафе или закуска, а остатъкът ще остане разполагаем в салдото, ще може да се ревизира точни какъв брой пари остават по-късно и каква е валидността. Също по този начин спестяванията за търговците са обилни и те също би трябвало да се взимат поради. "

" В държавния бюджет беше непокътната опцията тази година ваучерите за храна да се употребяват и за други цели - просвета, туризъм и битови сметки. Миналата седмица бяха издадени първите лицензи за издаване на електронни ваучери за храна. Всеки консуматор ще би трябвало да ревизира на уебсайт или приложение къде съответно може да употребява ваучера си. До предходната година най-използвана беше опцията за туризма, само че още веднъж зависи от обектите, за заведения за хранене - също. Има огромен брой заведения за хранене, които одобряват и това е малко познато от потребителите ", акцентира Таня Обущарова.

Максималният размер на ваучера за чиновник на месец е 200 лева, като няма минимална сума. А валидността му е 12 месеца от периода на издаване.

Ваучерите се декларират пред Национална агенция за приходите.

" Те са извънредно потребни за изсветляване на сивата стопанска система, има редица изследвания в тази посока. От предходната година беше въведено и условие за работодателите да заявяват всеки месец пред Национална агенция за приходите каква сума дават на своите чиновници, тъй че всичко е транспарантно ", безапелационна е тя.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР