Вътрешният мнистър Бойко Рашков награди три служителки в банкови офиси

...
Вътрешният мнистър Бойко Рашков награди три служителки в банкови офиси
Коментари Харесай

МВР награди три банкови служителки за проявена смелост и гражданска доблест

Вътрешният мнистър Бойко Рашков награди три служителки в банкови офиси за храброст и гражданска героизъм. На специфична гала в постройката на министерството Цецка Цекина, Кристина Костова и Снежанка Йорданова получиха плакети на Министерство на вътрешните работи.

" Бих желал да обърнем повече внимание на три дами с качества, които не се виждат постоянно. Очевидно, не са доста хората с нужния кураж в сериозни моменти да реагират невъзмутимо, да преодолеят заплахата и да запазят хладнокръвие, когато против тях е въоръжен нарушител. Именно по тази причина управлението на Министерство на вътрешните работи счита, че би трябвало да отличи дейностите им. Такива персони не би трябвало да бъдат отминавани с безмълвие. Нещо повече – държанието им може да е образец и за други дами, че има смисъл да проявят храброст и да защитят себе си, а и мястото, където работят ", сподели на церемонията министър Рашков, оповестиха от пресцентъра на ведомството.

Припомняме, че професионалната реакция и подаденият своевременен сигнал от служителката на банков клон в Дупница Цецка Цекина докара до бързото откриване на причинителя на въоръжен обир. На 17 юни в офиса влезнал клиент, само че подозрителното му държание направило усещане на Цекина – касиер в офиса. Тя незабавно натиснала паник-бутона, заключила вратата и по този начин съумяла да попречва дейностите на нападателя. Мъжът създал изстрели, изблъскал я, съумял да грабне наличните в касата средства, да освободи вратата и да избяга. Благодарение на подадения от служителката сигнал и нейната първична реакция, при подхванатите незабавни оперативно-издирвателни дейности за по-малко от час и половина от осъщественото закононарушение мъжът бе открит и арестуван.



Във втория случай бе предотвратен опит за обир от банков офис във Варна. Според подадения в полицията сигнал на 17 юни към 17.32 часа, в офис на банка нахлул незнаен, който бързо минал зад бюрата на служителките, доближил касата, застанал компактно до Кристина Костова, която макар заплашителния звук и „ заповедта “ да му даде наличните пари (по данни на банката – 11 500 лева.), отказала невъзмутимо. По същото време в офиса се върнала и втората служителка – Снежанка Йорданова. Тя запазила хладнокръвие и бързо съумяла да натисне паник-бутона. Грабнала стойката за клиенти и тръгнала заплашително към нападателя. Той бързо напуснал офиса. При неотложно подхванатите дейности от чиновници на Първо РУ-Врана и отдел престъпна полиция мъжът е арестуван.

Не знам тъкмо какви качества би трябвало да имат дамите, с цел да реагират по този начин, само че те са пред нас. Една от тях – Цецка Цекина сама реализира „ цивилен арест “ при осъществяване на закононарушение и с правомерното си деяние прояви подвиг, оставайки сама с въоръжен човек в затворено помещение. Тя рискува живота си и аз, като министър не мога да остана апатичен. Благодаря й за себеотрицанието, за смелостта и доблестта, за осъществявания цивилен дълг, продължи Бойко Рашков.



Като общество можем да сме щастливи, че постъпката й не е единствена. Почти идентично е държанието на други две служителки в банков офис във Варна, където Кристина Костова и Снежанка Йорданова предотвратиха опит за обир. Със хладнокръвие и преценени реакции те съумяват да прогонят нападателя, поставяйки живота си в риск.

" Оценявам дейностите им с удивление, благодаря им и съм благополучен, че имаме такива мотиви да разпознаваем почтено и самоуверено държание. Те са герои, вместо да правят отстъпка и да се подчинят на нападателя, каквато би била нормалната реакция, с дейностите трите служителки помогнаха и на Министерство на вътрешните работи нападателите да бъдат хванати и те ще отидат на съд ", съобщи още министър Рашков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР