Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърди за националната телевизия

...
Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди потвърди за националната телевизия
Коментари Харесай

Официално! Хеликоптерът, с който е пътувал Ебрахим Раиси, е имал „твърдо кацане“

Вътрешният министър на Иран Ахмад Вахиди удостовери за националната телевизия на Иран, че „ един от хеликоперите от кортежа “, с който е пътувал президентът на Иран Ебрахим Раиси, е имал „ твърдо кацане “, оповестява иранската организация Мехр.

" Различни избавителни групи се придвижват към мястото на случая, само че поради мъглата и неприятното време, може да им отнеме време да доближат региона “, споделя Вахиди, само че добавя, че работата на съответните екипи е под надзор, оповестява Българска телеграфна агенция.

Според информацията екипите са открили контакт с придружители на президента. Районът, в който е станал случаят, е планински и Вахиди изрази вяра, че скоро избавителните екипи ще стигнат до там и ще дават повече информация.
Местни медии оповестяват за пороен дъжд в окръг Варзахан, където е станал случаят.

Губернаторът на провинция Източен Азербайджан -  аятолах Ал Хашим, и външният министър Хосейн Амир Абдулахиан също са били в хеликоптера, пренасящ президента.

Мениджърът за връзки с обществеността на Организацията на Червения полумесец разгласи изпращането на 20 избавителни екипа в региона с случая с хеликоптера, пренасящ конвоя на президента.

Отначало не ставаше ясно дали президентът е бил в хеликоптерът. Дори самият министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди не посочи нищо за местонахожденето на президента.

 

Реформаторският ежедневник Shargh също заяви, че " хеликоптерът, пренасящ президента, се е разрушил ", до момента в който други два хеликоптера са кацнали безвредно. По-късно Ахмад Вахиди сподели, че един от хеликоптерите е " направил твърдо кацане заради неприятни метеорологични условия ". Той добави, че е " мъчно да се откри връзка " с вертолета.

 

Издирването се прави от 20 избавителни екипи, употребяват се и дронове.

Малко по-късно обаче в обява в Телеграм канала на държавната телевизия Press TV бе обявено, че хора от обкръжението на президента Раиси са се свързали с командния център след случая, което дава вяра, че няма починали при злополуката.

 

В 16:53 московско време организация ИРНА заяви, че спасители са пристигнали в региона на случая и са почнали търсене, само че провеждането му е затруднено от мъгла и поради сложния терен. Към региона е изпратен и хеликоптер със спасители, само че той не е съумял да кацне заради метеорологичните условия и е бил заставен да се върне.

 

В същото време другите два вертолета от президентския конвой, в който е имало публични лица, са пристигнали наред да крайния пункт.

 

Животът на иранския президент Ебрахим Раиси и министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан е " заплашен " след твърдото приземяване на техния хеликоптер. Това сподели неназован ирански чиновник, представен от ТАСС. " Все още се надяваме, само че известията от мястото за кацане на вертолета са доста тревожни ", сподели служителят.

 

Раиси е пътувал в иранската провинция Източен Азербайджан. Държавната телевизия заяви, че случаят е станал покрай Джолфа, град на границата с Азербайджан, на към 600 км северозападно от иранската столица Техеран. 

Държавната телевизия заяви, че спасителите се пробват да доближат до мястото, само че са били възпрепятствани от неприятните метеорологични условия в региона. Съобщава се за мощен дъжд и вятър.

 

Раиси беше в провинция Източен Азербайджан тази заран, с цел да открие язовир. На церемонията участва и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. Язовирът е третият, който двете народи построяват на река Арас.

Посещението пристигна макар охладнелите връзки сред двете страни, в това число поради нападението  посолството на Азербайджан в Техеран през 2023 година и дипломатическите връзки на Азербайджан с Израел, който иранската шиитска теокрация преглежда като собствен главен зложелател в района, напомня Асошиейтед прес.

Иран разполага с разнообразни модели хеликоптери, само че интернационалните наказания затрудняват приемането на части за тях. Неговият боен въздушен флот също значително датира отпреди Ислямската гражданска война от 1979 година

63-годишният Раиси е твърдолинейна политическа фигура и преди да стане президент той е управлявал правосъдната система на страната. Раиси се счита за протеже на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей и някои анализатори допускат, че той може да размени 85-годишния водач след гибелта му или отдръпването му от тази роля.

Раиси завоюва президентските избори в Иран през 2021 година при гласоподаване с най-ниската изборна интензивност в историята на Ислямската република, отбелязва Българска телеграфна агенция.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР