Вътрешният министър Калин Стоянов очаква Нидерландия и Австрия да променят

...
Вътрешният министър Калин Стоянов очаква Нидерландия и Австрия да променят
Коментари Харесай

Калин Стоянов: Очаквам Нидерландия и Австрия да променят позицията си за членството на страната ни в Шенген

Вътрешният министър Калин Стоянов чака Нидерландия и Австрия да трансформират позицията си за участието на страната ни в Шенген. Повод за неговия оптимизъм е отчетът от третата интернационална задача, проверила страната ни. Той регистрира, че мигрантският напън през балканския маршрут е намалял с близо 25% спрямо предходната година.

Докладът на задачата ще бъде показан на Съвета " Правосъдие и вътрешни работи " на 5 декември и към този момент е изпратен до всички вътрешни министри на страните от Евросъюза.

Експертите от третата интернационална задача по Шенген са били в страната ни от 22 до 24 ноември. Проверката е по самодейност на Нидерландия и този път Хага е изпратила собствен специалист в задачата, дружно с Австрия, Германия и Испания, която ръководи Евросъюза до края на годината.

" Заключението на комисията е това, че България продължава да дава отговор на изискванията да бъде пълновръстен член на Шенген. В предните две визити, макар поканата към Нидерландия, те отхвърлиха да дойдат, което беше индикация, че няма по какъв начин да се случи България да бъде призната още тогава в Шенген. Но този път те имаха специалист - представител, който беше част от екипа проверяващи ", сподели Калин Стоянов.

Това, че специалисти от Нидерландия и Австрия вземат участие в тази задача и застават зад този отчет, съгласно него значи, че това е следващата позитивна индикация, че ние сме в вярната посока и има голяма възможност Нидерландия и Австрия да трансформират своята позиция.

В задачата по инспекцията са взели участие още специалисти от Фронтекс, Европейската комисия и Агенцията на Евросъюза за главните права. По техни данни от началото на годината опитите за прекосяване на границата ни с Турция са над 176 хиляди, което е близо 10% повече от предходната година. Успелите да преминат обаче били доста по-малко.

" И в случай че преди сме имали на денонощие по към 1500 опита за нелегално прекосяване, сега те са, последните дни са към 100 - 150 до 200 най-много, като има дни в които са и под 100 ", уточни вътрешният министър.

В отчета се отбелязва още, че страната ни е засилила напъните си в битката с каналджийството, както и дейно ползва ограничения в областите, където има нараснал корупционен риск.

Българска национална телевизия, „ Денят стартира с Георги Любенов "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР