Вътрешен човек от прокуратурата няма как независимо да разследва главния

...
Вътрешен човек от прокуратурата няма как независимо да разследва главния
Коментари Харесай

Съдия: Вътрешен човек от прокуратурата няма как независимо да разследва главния прокурор

Вътрешен човек от прокуратурата няма по какъв начин без значение да проверява основния прокурор. Това сподели по БНР българският арбитър в Европейския съд по правата на индивида Йонко Грозев.
Днес Венецианската комисия се чака да се произнесе по отношение на опцията да има самостоятелен прокурор, който да може да проверява основния прокурор при положение на осъществено закононарушение, само че той да бъде избиран с 2/3 от прокурорската квота на Висш съдебен съвет.

„ Това, което Венецианската комисия е споделила в предходната си намеса, и участва в претекстовете на Европейски съд по правата на човека, е условието този, който проверява сигнал за осъществено закононарушение от основния прокурор, да бъде самостоятелен. Затова беше открито и първичното нарушаване – заради йерархичния темперамент на българската прокуратура. Нито един от чиновниците в прокуратурата не може да се одобри, че е самостоятелен. Ако изборът на този прокурор остане всред работещите в прокуратурата прокурори, това няма по какъв начин да реши казуса “, изясни Грозев.

Според него стеснителен детайл е бил въвеждането на процедура, която касае и ръководителите на Върховен административен съд и Върховен касационен съд: „ Тази процедура създаваше проблеми от позиция на самостоятелност на съда, тъй като даваше опция за освобождение на ръководителите на тези съдилища въз основата на критерии и процедура, които не бяха безпроблемни. Това е основен въпрос за гарантирането на господство на закона. Отпадането на този детайл от предложение на държавното управление е положително развиване “.

Днес Йонко Грозев ще взе участие в конференция на тематика „ Независимостта на съда. Актуални аспекти в практиката на Европейския съд по правата на индивида “, която се провежда от Върховен касационен съд. Пред БНР той описа повече:

„ Европейският съд по правата на индивида и Съдът на Европейски Съюз работят на презумпцията за това, че националните съдилища преди всичко ползват съответните правила и правила – за Европейски съд по правата на човека е Конвенцията за отбрана на съществени права, а за Съдът на Европейски Съюз – Правото на Европейски Съюз. Фактът, че националните съдилища са първото равнище, на което се ползва и европейските съдилища влизат едвам по-късно в този развой, прави извънредно значимо това да има гаранции за независимостта на националните съдилища. В противоположен случай цялата хипотеза, на която е построен този юридически ред, се разпада и двете съдилища не са в положение да извършват личните си функционалности “.

И Люксембургският съд, и Страсбургският съд в свои решения ясно са описали, че спазването на главните правила – за това, че изборът на съдилищата ще бъде на база само и единствено на професионални и морални качества, не на поемането на политически задължения, и гаранцията за това, че техният мандат няма да бъде пресечен, че те няма да бъдат освободени прибързано без ясни критерии, свързани с тяхното държание, са съществени гаранции за независимостта на съда, разяснява още Йонко Грозев и добави, че без тази самостоятелност на съда не е допустимо да се подсигурява господство на закона.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР