Вътрешен басейн, слънчеви тераси и обслужващ персонал в ливреи: този

...
Вътрешен басейн, слънчеви тераси и обслужващ персонал в ливреи: този
Коментари Харесай

В Саудитска Арабия работи петзвезден център за дерадикализация


Вътрешен басейн, слънчеви тераси и обслужващ личен състав в ливреи: този център в Рияд наподобява на петзвездно ваканционна заведение, само че в действителност е конструкция за дерадикализация на джихадисти.

Като преходна степен сред пандиза и свободата този комфортен комплекс е знак на противоречива саудитска тактика за превъзпитание на джихадисти, който залага на идеологическо излекуване вместо на насила.

Центърът за препоръки и ориентировка " Мохамед бин Найеф ", който се управлява от религиозни лица и психолози, има за цел да възпре излежали присъдата си хора да се върнат към джихада.

" Наблягаме на поправяне на неправилните им схващания ", акцентира един от шефовете на центъра Яхия Абу Магайед, до момента в който ни развежда с количка за голф из обширния комплекс с палмови дървета.

Там са настанени някогашни членове на Ал Каида или талибаните в редица ниски здания с широкоекранни тв приемници посред изрядно поддържани морави. Там те се разхождат свободно по бели плебеи.

Имат достъп до добре оборудвана спортна зала, жилища за брачни визити и клиника.

" Правим по този начин, че " бенефициентите " да имат чувството, че са естествени хора и към момента имат опция да се върнат в редиците на обществото ", изяснява Абу Магайед и прибавя, че центърът заобикаля да ги назовава пандизчии или арестувани.

Саудитска Арабия от дълго време е упреквана, че изнася радикална сунитска теория, известна като уахабизъм, само че принцът престолонаследник Мохамед бин Салман, новият мощен човек в страната, в този момент се стреми да ограничи въздействието на ултраконсервативните духовници в кралството, което няколко пъти бе наранено от приписвани на екстремисти набези.

Мохамед бин Салман също така сътвори в Рияд военна коалиция от 40 мюсюлмански страни, като се закле " да заличи екстремизма от лицето на земята ".

Центърът за рехабилитация, през който от 2004 година са минали над 3300 екстремисти, в това число някогашни пандизчии от Гуантанамо, има " ниво на успеваемост 86 % ", похвали се Абу Магайед.

Според него това е процентът " бенефициенти ", които не са се върнали към джихадизма 10 години след излизането си. Сред другите някои са показали единствено признаци на " отклоняване ", а единствено най-малък брой още веднъж са станали джихадисти.

Американски специалист по тероризма, който деликатно е проучил тази стратегия, счита, че степента на рецидиви в действителност е по-висока и се опира на медийни известия за появяването на някогашни жители на центъра по джихадистките бойни полета.

Друг специалист, Джон Хорган от Университета на щата Джорджия в Съединени американски щати, изяснява, че " е невероятно да се откри каква прибавена стойност дава тази стратегия за намаляването на опасността от връщане към тероризма ".

Все отново, споделя той, " саудитците би трябвало да бъдат похвалени, че пробваха нещо друго. Те бяха едни от първите, които пробваха словесна терапия с терористи. "

По време на визитата си Агенция Франс Прес получи позволение да интервюира " бенефициенти ". При опит за контакт двама брадати мъже обаче отхвърлиха да беседват.

Някои специалисти са срещу този " мек способ " на грижи за джихадисти с кръв по ръцете, само че саудитските публични представители акцентират, че опасността от наказване се резервира.
Хората, които отхвърлят да се трансформират след прекарани минимум три месеца в центъра, са върнати към естествената правосъдна процедура, твърди Абу Магайед.

Обаче " не можеш да обезвредиш тероризма със мощ. Само концепциите могат да се борят с хрумвания ", споделя психологът от центъра Али ал Афнан.

Центърът се пробва да затрудни завръщането към принуждение, като предизвиква фамилните връзки, браковете и ражданията. Използва се и терапия с изкуство.

Сравняването на картини, нарисувани при започване на престоя с направени по-късно разрешава да се мери психическото развиване на жителите, отбелязва Абу Магайед.

Той демонстрира една от първите картини на един мъж, която съгласно него показва мрачни " настройки от Гуантанамо " с пръски оранжево, цвета на гащеризоните на арестуваните в печално известния американски затвор.

На по-късна картина по-уверените придвижвания с четката и по-цветните проблясъци показват вяра съгласно Абу Магайед.

По време на изявлението с Агенция Франс Прес психологът Афнан по едно време прекъсва диалога, с цел да отговори на телефонно позвъняване.

Обажда му се поправил се някогашен джихадист, деец от Афганистан, който в този момент е женен и татко на няколко деца, който желае съвет за обновяване на университетско следване, споделя той.

" Този човек е нашият модел за подражателство. Чудесен образец за повода хората да заслужават втори късмет ", споделя той.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР