Ватиканът не може да намери общ език с германското духовенство

...
Ватиканът не може да намери общ език с германското духовенство
Коментари Харесай

Светът ще се измени до неузнаваемост. Какво замислиха в Германия

Ватиканът не може да откри общ език с немското духовенство поради възгледите им за промени - в Германия приканват за радикални промени. Дали Европа s чака втората Реформация?

За общото богатство

„ Обновлението няма опция. Спомняйки си предишното, ние в същото време усещаме мухлясалия усет на остарелия мая на злобата и низостта. Долу остарелия мая, даже да е проблематично и мъчително! “ - с такава съвсем революционна проповед във Великденската нощ се обърна към паството Георг Бецинг, началник на епархията на Лимбург и ръководител на конференцията на епископите на Германия.

Неговото слово стана финалният акомпанимент на следващия стадий от „ Синодалния път “, който завърши в края на март. Епископи от целия свят ще се съберат в Рим тази есен, с цел да обсъдят наболели проблеми.

За това папа Франциск вкара специфични подготвителни стадии през 2021 година Синодалният път е един от тях. Това е един тип районно равнище: духовенството и миряните в обитаемоте места разискват какво е мъчително и по-късно изпращат окончателния документ в центъра.

Крайната цел, съгласно папата, е „ да се насърчи универсалното присъединяване в църковните процеси “ и „ да се съживят връзките сред общностите “.

Идеята беше подета с възторг в Германия, където още през 2019 година започнаха да приказват за нуждата от промени. Броят на католиците в страната, макар че е намалял през последните години, към момента се колебае към една трета от популацията (приблизително 21 милиона души). Освен това тук се отглеждат главните богословски фрагменти за Ватикана.



© AP Photo / Грегорио Борджия

Папа Франциск при откриването на 15-ата постоянна обща асамблея на Синода на епископите във Ватикана

През последната година и половина духовенството и вярващите одобриха няколко „ прогресивни резолюции “, за които Светият трон беше известен. Там обаче се отнесоха с опасения към ентусиазма.

В края на краищата точно с рецензията от устата на известния теолог Мартин Лутер преди 500 години стартира Реформацията. Събитието разцепва католическия свят и води до появяването на ново християнско деноминация - протестантството.

Този път, за общото богатство, германците предложиха на миряните да бъде позволено постоянно да проповядват литургия и да правят кръщения. В ответното писмо основният " надзирател " на спазването на вярното осъществяване на обредите кардинал Артур Рош съобщи, че нито едното, нито другото е допустимо.

Според него свещеникът има необикновен, заветен статут – оттова и правото да проповядва. По отношение на второто Рош означи, че елементарен човек може да кръсти различен единствено при специфични условия: когато има опасност за живота и здравето.

Иска т най-хубавото

В Германия обаче упорстват на своето. „ По-голямата част от епископите поддържат промените и се стремят към устойчива смяна “, изясни Георг Бетцинг. А неговият заместител Франц-Йозеф Боде сподели, че в Оснабрюк към този момент са възприети прогресивни практики: енориашите могат свободно да кръщават и проповядват.



© РИА Новости / Сергей Кузнецов

Паметник на Мартин Лутер в Дрезден

Това не е единствената самодейност, която предлага коренно спиране на хилядолетните обичаи.

Така през февруари предходната година вярващите във Франкфурт на Майн приканиха папата да позволи женско свещеничество. Привържениците на нововъведенията упорстваха за политика на „ отворени порти “. Например, паството на най-голямата религиозна конструкция в света (1,2 милиарда последователи) бързо понижава, тъй че би трябвало да е в крайник с времето.

Въпреки това, до момента в който позицията на Ватикана е ясна. Още преди 30 години папа Йоан Павел II написа: „ Църквата няма власт да дава свещеничество на дами. Това решение би трябвало да бъде подкрепено от всички вярващи. “

Наследниците – в това число немският понтифекс Бенедикт XVI – възприемат същото мнение.

Германските католици също упорстват за унищожаване на безбрачието. Именно с тази традиция мнозина в Римската черква свързват казуса с педофилията. Сред тях е авторитетният кардинал Райнхард Маркс.

„ За някои свещеници би било по-добре да са женени. Не единствено по полови аргументи. Но и тъй като няма да са толкоз самотни “, изясни той.



© AFP 2023 / Свен Хопе

Кардинал Райнхард Маркс

Оттук и различен извод: би трябвало да се преразгледа отношението към ЛГБТ общността.

Обикновено сходни апели остават на хартия. Но немското паство с духовенството отиде по-далеч - там на локално равнище легализираха благословията на еднополовите двойки.

Това опонира на вярата. Същият папа Франциск назова сватбата на гейове и лесбийки неприемлива, макар че самият той няма нищо срещу гражданските еднополови съюзи.

Разбивачи на системата

Богословските нововъведения се развиха в административни. През есента немското духовенство упорства Ватикана да сътвори „ Синодален комитет “ – управнически орган, който в действителност е самостоятелен от духовния център.

В града на Свети Петър се пробваха да премълчат това. Не се получи. В резултат преди два месеца на самодейността беше наложено несъгласие.

„ Такъв орган де факто ще образува нова църковна конструкция в Германия, която се слага над престижа на конференцията на немските епископи и в действителност ги замества “, споделя кардинал Държавен секретар Пиетро Паролин, втори по служба в Ватикана.



© AFP 2023 / Алберто Пицоли

Държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин

С други думи, твърдата вертикала на католическата власт, която е укрепвана от епохи, може да бъде разрушена.

Освен това папата прибягва до остарелия изпитан способ. През март той уволни заместника на Бетцинг, Франц-Йозеф Боде, за прикриване на полови кавги в епархията на Оснабрюк. Между другото, той подаде молба за пенсиониране в края на 2022 година Но Франциск реши да я задоволи едвам в този момент.

Освен това папата актуализира своя съвет на кардиналите - дребен консултативен орган - и в профил Райнхард Маркс от неговия състав. Вместо това той назначава архиепископа на Люксембург, йезуита Жан-Клод Холерих, който се придържа към по-консервативни възгледи.

" Усещането за втората Реформация към момента участва. Духът на обновлението е към момента мощен в страната. И концепциите на Лутер не са изгубили своята новост ", отбелязва ватиканистът Алексей Юдин.

По един или различен метод, съгласно него, в този момент в доста страни се пробват да създадат догмата по-либерална. Въпреки че се пробват да не пипат главните положения.



© AP Photo / Vatican Media

Папа Франциск поздравява енориашите след Великденската работа във Ватикана

" Един от тях е папата. За вярващите той без подозрение е приемникът на деятел Петър ", споделя ученият.

Но в Германия „ либерализмът надвиши своите граници “. А желанието за обновяване, съгласно специалиста, може да се отрази неподходящо на бъдещето на немската черква. Ситуацията се утежнява и от несъгласията в общността: „ Наред с последователите на промените има и консерватори “.

Затова към момента не е ясно по какъв начин Ватикана ще реши казуса. Ако това се провали, тогава най-голямата деноминация на света ще претърпи голяма смяна.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР