Васил Василев е роден в Ловеч, където става най-младият директор

...
Васил Василев е роден в Ловеч, където става най-младият директор
Коментари Харесай

Васил Василев: И Явор Гърдев, и Александър Морфов са творци. Големи!

Васил Василев е роден в Ловеч, където става най-младият шеф на спектакъл в България – на 29-годишна възраст. Завършил е немска гимназия, театрална постановка в НАТФИЗ и мениджмънт на бизнес организациите в Стопанската академия в Свищов. Бил е зам.-министър на културата. Има два мандата като шеф на Плевенския спектакъл. Тогава върна на българска сцена Александър Морфов с постановката „ Антигона “.

 

Васил Василев предложения да гостуват непознати режисьори като шефа на Московския спектакъл Денис Азаров, художествения шеф на Псковския научен спектакъл Василий Сенин, сръбския режисьор Никола Зависич. Василев учреди Театрална асоциация на създатели от Балканите и Прибалтика. Той сътвори формата „ пътуващ фен “ във връзка постановката на Явор Гърдев „ Опашката “ по романа на Захари Карабашлиев. Самият Василев сподели, че има проекти към театъра да има писателски кръг, които ще пишат драматургията и тяхното творчество ще бъде осъществено на  сцената.

 

Васил Василев разяснява завръщането на Александър Морфов на сцената на Народния спектакъл: " И Явор Гърдев, и Александър Морфов са създатели. Големи! Велики. И двамата ще са още веднъж част от протичащото се в Народния спектакъл в този момент. Знаете ли какъв брой беше хубаво, когато излязох от Клуба на Плевенския спектакъл след закритото зрелище на „ Антигона “ на Морфов през юни? Беше в един и нещо-два през нощта и ги видях дружно с Явор Гърдев да беседват седнали на една скамейка пред служебния вход! За спектакъл, за фантазии. Те са хора мечтатели. "

 

Директорът на Народния спектакъл Васил Василев споделя за режисьорите Явор Гърдев и Александър Морфов, че те са благосъстояние: " Колко създатели имаме в дребна България? В по-големите страни за имена като Явор и Сашо и другите ни надарени режисьори се вършат специфични театри. Не ги гонят. Защото те са създатели и са раними. За първи път усетих какъв брой друго е отношението и какво голямо почитание има към режисьорите по време на една моя специализация във Франция. "

 

С това изявление на шефа на Народния спектакъл Васил Василев излиза наяве, че на той пази оставането на Александър Морфов в театъра, откакто предните дни се, в който основния режисьор отстрани табелката на ПР-а Весилслава Кръстева. Мотивът на Морфов е, че това е честен акт.

 

Ирина Тодорова
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР