Васил Стойнов, на 28 години, е практикуващ юрист и докторант

...
Васил Стойнов, на 28 години, е практикуващ юрист и докторант
Коментари Харесай

"Праводач" - в училище и онлайн

Васил Стойнов, на 28 години, е практикуващ правист и докторант по административно право. Завършил е Софийския университет " Св. Климент Охридски " и Свободния университет в Берлин. Всичките му детски фантазии са свързани с филантропични специалности и науки, тъй че юридическата специалност е естествена еволюция на детските му показа за работата му.

Той е създател на приложението " Праводач ", което под формата на игра развива и предизвиква правната просвета и гражданското обучение на младежите (а и на всеки различен, който реши да го изтегли). Мотото на приложението е " Играй с нас, разбери страната и научи за правата си ".

Как работи " Праводач "

Всеки консуматор минава през шест равнища, в които посредством въпроси, проблеми и задания научава за концепцията на правилото на разделяне на управляващите, практическата роля и проявления на всяка от трите управляващи (законодателна, изпълнителна и съдебна), както и за правата и отговорностите на детето.


© Скрийншот от играта

Например в равнището за законодателна власт играчът минава цялата процедура на законодателния развой и приема и обнародва закон, който самичък си е избрал, като може да му наложи и президентско несъгласие. В равнището за съществени права пък играчът влиза в ролята на консултант към учебния съвет и взема решение разнообразни проблеми, в които би трябвало да реши дали има нарушаване на някое от правата на детето, на кое тъкмо, и да разбере по какъв начин може да постъпи при положение на нарушаване на неговите права.

Приложението е гратис

Мобилното приложение е естествено продължение на активността на екипа на съдружие " Праводач ", който в продължение на към този момент пет години посещава учебни заведения и преподава право по новаторски метод на учениците от 10, 11 и 12 клас. Участниците в сдружението вземат решение, че могат да трансферират концепциите си за налично, забавно и дейно показване на юридически тематики и в цифровия свят. И по този начин да доближат до доста повече младежи и да им оказват помощ да покачат правната си просвета. Приложението е изцяло гратис и съвместимо с операционните системи Android и iOS. Може да бъде изтеглено от тук и от тук.


© Скрийншот от играта

Може да се употребява от деца и от възрастни

Макар да е предопределено за деца на възраст 10-14 години, съгласно Васил то може да бъде потребно за всеки, който желае да научи повече за конституцията, държавните институции и главните ни права. Практиката демонстрира, че хора от всевъзможни възрасти изиграват играта с интерес, научават нови неща и намират отговорите на въпроси, които всеки член на гражданското общество следва да познава.

Работата с възпитаници

Опитът на Васил от класните стаи и полемиките с възпитаници, на които преподава съществени правни тематики демонстрира, че има недостиг в познаването както на съответни права и отговорности, по този начин и на механизмите, по който главните права се осъществят в една демократична и правова страна. " Именно този недостиг ни стимулира да стартираме визитите си в учебните заведения, тъй като имаме вяра, че всеки жител би трябвало да познава конституцията, своите права и отговорности, изборната система, както и компетентностите на главните държавни институции ", споделя той.


© Личен списък

" Защитата на главните права и спазването на съпътстващите ги отговорности изискват освен познаването им, само че и образование и избран модел на мислене, които би трябвало да се построяват в продължение на години в учебните заведения. Ние се радваме посредством визитите си в клас или посредством приложението " Праводач " да допринесем колкото можем към този фундаментален развой ", добавя.

Съдебната система у нас

Като практикуващ правист Васил твърди, че Съдебната система освен в България, а и в другите страни, е по формулировка консервативна система, която търпи промени постепенно и мъчно. Според него това нейно качество не е безусловно отрицателно, тъй като е належащо правораздаването да бъде стабилно, построено върху последователност и на отдалеченост от динамичните ежедневни промени.

Той споделя: " В тази връзка българската правосъдна система би трябвало да извърви избрана еволюция, която да я освободи последователно от насъбраните структурни проблеми и да я приспособява към образуваното в обществото условие за повече правдивост и самостоятелност. Според мен обновяването на чиновниците в правосъдната система е един от аспектите на тази еволюция и към този момент виждам реализацията му в лицето на сътрудниците си от университета, които облякоха магистратските тоги. "


© Скрийншот от играта

Не е мъчно да се реализира правна просветеност

Младият правист има вяра, че всяка самодейност, без значение дали е на Неправителствени организации, на преподавател или на арбитър, която слага младежите в центъра на просветителния развой, ги стимулира да мислят сериозно и възпитава у тях избрани умения. И има капацитета да внесе дребна, само че качествена смяна в обществото. " Например една седмица след първото ни посещаване във Варненската комерсиална гимназия научих от учителката, че всеки от учениците е прочел конституцията, която им подарихме, открай до дъно. Това за мен е дребна гражданска война в региона на гражданското обучение ", споделя още Васил.


© Скрийншот от играта
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР