Васил Николов е роден в София през 1978 г. Завършил

...
Васил Николов е роден в София през 1978 г. Завършил
Коментари Харесай

Не противопоставяме родители на учители

Васил Николов е роден в София през 1978 година Завършил е Техническия университет в София и е инженер по компютърни системи. Работи като програмист. Женен, с две деца. Председател е на Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система, както и на Инициативния комитет за възстановяване качеството на живот в квартали и села в южната част на Столичната община. Също по този начин е и ръководител на Инициативния комитет за възстановяване на публичния превоз в с. Владая и кв. "Княжево ".

"Когато средата е спокойна и здравословна за учителите, тя е такава и за учениците "


- Г-н Николов, Инициативният комитет за качествена и новаторска просветителна система, чийто ръководител сте вие, провежда след няколко дни митинг. За какво ще бъде той?
- Излизаме на митинг от 10,30 часа на 10 септември пред постройката на общината на ул. "Московска " 33 с няколко претенции. Най-важните от тях са изграждане на нови детски градини и учебни заведения, съобразени с потребностите на всеки квартал, и премахване от служба Мария Минчева - шеф дирекция "Образование " в общината, както и на Ирена Николова, основен специалист в дирекцията. Тази конструкция е оставила системата да работи безотговорно и търси опрощение за нарушаванията. Вместо да се постановат наказания, се стигна до компрометиране на системата и на учителите като цяло. А когато една страна или един град компрометират специалностите на учители, на лекари, то те не могат да имат положително развиване и по тази причина ние изрично настояваме за тези кадрови промени.
Останалите ни претенции са до построяването на нужния брой детски градини, неприетите деца да бъдат обезщетявани, като им бъдат предоставяни ваучери с размера на единния разходен стандарт. Друго значимо искане е да бъдат решени проблемите с електронната система за кандидатстване в детски градини и основаване на такава за банкет в първи клас.
И последното ни искане е обвързвано с това, че сега има групи с признати деца над позволения най-много и настояването ни е в тях да бъдат отпуснати средства за назначението на още един помощник-учител във всяка такава група.
- През последната година организацията ви е доста дейна в следенето и предотвратяването точно на нерегламентирания банкет в детските градини. Какви са в последна сметка резултатите от дейностите ви?
- Сериозен триумф е, че по наше гледище приемът на деца с хронични болести към този момент минава през електронната система и шефовете на детски заведения към този момент нямат опция да вкарват деца "по втория метод ". Също по този начин съществено следим и за нарушение на законите и нормативната уредба и може да се каже, че шефовете ограничиха до най-малко нарушаванията. Жалкото е, че това е работа, която от дирекция "Образование " би следвало да я правят, а не ние да записваме нарушаванията. А те да не подхващат ограничения и вместо да глобяват да търсят оправдания на шефовете - извършители.
- Продължава ли наднорменият банкет в забавачките, макар заложените от Столичната община ограничавания?
- Ако приказваме за заложените от общината ограничавания, които нарушават ненапълно заложените законови ограничавания, отговорът е не. Не продължава, тъй като ние следим и шефовете го знаят. Но белким никой не знаеше или не бяха забелязали преди появяването ни, че има такива проблеми? Нима ние показахме за първи път, че има нерегламентиран банкет? Ясно е, че всички са знаели, само че е било по-лесно, вместо да се извади казусът и да се работи по него, той да се покрива и да се вършим, че го няма. Е това към този момент няма по какъв начин да стане - нищоправенето завърши.
- Обвиняват ви, че противопоставяте родители на шефове и учители. Как ще коментирате това?
- Това обвиняване е една голяма операция, която е разследване дейностите на синдикатите, защото, както на всички е известно, синдикатите от десетки години не вършат нищо. В множеството случаи имитират активност, с цел да оправдаят събирания членски импорт. Така е и в тази ситуация.
Ние желаеме да се понижи броят на децата в група, с цел да им е по-лесно на учителите и да работят в естествена среда. Искаме ранно пенсиониране за тях. Искаме фрапантно нарастване на заплатите, а синдикатите, вместо да поддържат тези претенции, се пробват да настройват учители и шефове против родителите, с цел да имитират някакво деяние. Дори стигнаха до такава степен да разгласят, че готвят стачка против нас, което е смешно. Те не излязоха години наред, с цел да стачкуват за безобразните условия на труд на учителите, които унищожават и здравето и нервите им, а в този момент ще стачкуват против нас! Но нас това не ни тормози, тъй като от ден на ден шефове и учители ни поддържат, виждайки кой прави нещо действително за тях. Дори нееднократно сме призовавали учителите да излязат с претенции или оферти и ние ще ги подкрепим. Ние сме зад тях тъй като, което е положително за учителите, е положително и за нашите деца. Когато един преподавател се усеща спокоен в приятна и спокойна среда, то това е добре и за децата ни. Когато средата е спокойна и здравословна за учителите, тя е такава и за учениците и по тази причина за разлика от синдикатите ние действително ги поддържаме, а не имитираме поддръжка. Затова и ги призоваваме да се включат и те в митинга, тъй като този митинг е в изгода, както на децата ни, по този начин и на учителите.
- Въпреки че главната ви активност е обвързвана с детските градини, какво мислите за приема в първи клас, който също среща доста рецензии. Къде е същината на казуса в този случай?
- Не инцидентно измежду настояванията на митинга са градеж на нови учебни заведения и създаване на електронна система за банкет в първи клас. Докато приемът не се урегулира, тъй че да е транспарантен, обективен за всички и с еднакъв достъп, със обективни за всички правила, родителите всеобщо ще недоволстват.
- Работите за основаване на "иновативна " просветителна система. Не смятате ли, че образованието има потребност първо от "нормализиране ", а едвам по-късно да се стремим към нововъведения?
- Иновациите не е нужно да се търсят. По- скоро би трябвало да се ползват. Но по този начин заложен от вас, въпросът, за жалост, е доста на място, защото колкото и да се разви до момента нашата организация, голям запас отива за работа против пороците на системата. Нямаме опция да работим в посока развиване и използване на новаторското обучение. Но както вие се изразихте, "нормализирането " на системата също е един тип иновация за страната ни като цяло. Все отново нещата потеглиха и измененията, въпреки и доста мъчно одобрявани, към този момент са факт и мъчно биха могли да бъдат спрени към този момент.
- Бяхте упрекнати от кмета Йорданка Фандъкова в политическа офанзива при оповестяването на митинга ви.
- Много значимо нещо, което желая да отбележа от името на Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система е, че не е политизирана организация, не симпатизира на нито една политическа мощ, в никакъв случай не е била и няма да бъде политически пристрастна. Нашата гражданска самодейност не се спонсорира от партии, не получава дотации и е напълно на самоиздръжка от своите членове. Досега не сме взели участие в митинги като "ДанчеСлез ", антиправителствени и други политически мероприятия, които нямат отношение към работата ни. Такива изказвания са безразсъден опит за очерняне положителното име на организацията ни. За нас като гражданска социална организация не е значимо коя политическа партия ръководи, стига ръководството да бъде транспарантно, намерено и с присъединяване на жителите. Затова и митингът ни не е против Столичната община, а е с гледище за съдействие и за действителни дейности от нейна страна. Независимо от политическата мощ, която стои отпред на страната или общината, следва да е налице убеждението, че жителите вземат участие интензивно в ръководството, а не гражданското общество да бъде възприемано като зложелател.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР