Васил Божков искал да върти бизнес с убития Евгений Пригожин?

...
Васил Божков искал да върти бизнес с убития Евгений Пригожин?
Коментари Харесай

Васил Божков искал да върти бизнес с убития Евгений Пригожин?

Васил Божков желал да върти бизнес с убития Евгений Пригожин? Такава версия разгласява на страниците си вестник „ Уикенд “. Изданието напомня, че хазартът на територията на Руската федерация е неразрешен. Въпреки това обаче Васил Божков бил се опитал да въвлече в плана си на своя страна и боса на съветската частна войска „ Вагнер “ Евгений Пригожин. Изданието напомня, че „ Готвачът “ на Владимир Путин изпада в недружелюбност след несполучливия опит за прелом против Кремъл и умира на 22 август м.г., след гърмеж, заложен в частния му аероплан. Със гибелта на Пригожин са се изпарили и възможностите на Васил Божков и грузинците Хергиани, Жордания и Кахиани да развиват хазартен бизнес в Крим, написа вестника. SafeNews.bg разгласява материала без редакторска интервенция:

Васил Божков разпитан поради другари грузинци, обвинени, че са умъртвили Алексей Петров

Изненадващата акция на полицията против офисите на Васил Божков и разпитът му в Столична дирекция на вътрешните работи предишния петък са в резултат на оперативно постъпили сигнали в Министерство на вътрешните работи за близки контакти, които е поддържал хазартният необут с настояща в България грузинска формация, обвинена за убийството на Алексей Петров.

Това разкрива отдаден в следствието на изтезанието на някогашния консултант в ДАНС и силов осигурител.

„ Задавате ми тъпи въпроси! Дори аз да съм умъртвил Алексей Петров, навръх вас ли щях да кажа? “, изнервено разяснява Васил Божков пред натрупалите се публицисти предишния петък сутринта, когато маскирани служители на реда правиха обиск по необходимост в офиса му на ул. „ Московска “. Там Черепа кара мярката си за неотклонение „ домакински арест “, откакто предишното лято се прибра в България от Дубай и беше арестуван на летището поради серия от повдигнати против него данъчни и престъпни каузи.

„ Нямам връзки с Алексей Петров, нито общ бизнес – нищо. Нищо не откриха, нищо не взеха от офиса. Още през 2020 година изнесоха всичко от тук. Празно е. с игла са минеш, няма какво да закачиш. Търсят някакви документи за компании, с които нямам нищо общо. На мен нищо не ми приказват. Създават зрелища и неуравновесеност ”, разяснява Васил Божков и назова полицейската акция против него „ смешна “. Неговият юрист Георги Гатев пък разгласи, че по време на двучасовия разпит на Черепа в Столична дирекция на вътрешните работи криминалистите не са му задали нито един въпрос за Алексей Петров.

 

Запознат от Министерство на вътрешните работи обаче описа, че Васил Божков в действителност е измежду обвинените като възможни поръчители на убийството на Алексей Петров поради околните му контакти и общ бизнес в недалечното минало с триото грузинци Гиа Хергиани, Георги Жордания и Георги Кахиани. Както към този момент ви информирахме преди броени дни, грузинците са разследвани като уредници на изтезанието на Трактора, а двама мъже от тяхното обграждане даже са били арестувани за разпит още предходната есен, само че освободени заради липса на годни за пред съда доказателства, че са съпричастни към убийството.

„ Оперативни данни, с които Министерство на вътрешните работи разполага, сочат, че в последните месеци от престоя си в Дубай, преди да бъде експулсиран в България, Васил Божков е провел серия от срещи в Емирството с Гиа Хергиани и Георги Кахиани. Гравитиращи към въпросните грузинци лица бяха арестувани при акция на Министерство на вътрешните работи при започване на 2020 година, директно след бягството на Божков в Дубай “, разкрива столичен криминалист.

Съществуват оперативни данни, че през годините, които беше безспорен монополист в хазартния бизнес, Васил Божков е употребявал грузинците за поръчкови убийства на свои съперници и че сътрудниците му от някогашната руска република са организирали по негова воля несполучливия атентат с гранатомети против Алексей Петров през 2017 година За несполучливото нападение против Трактора беше задържан украинецът Роман Логвиненко, а трима негови сънародници, посочени като физически реализатори на мократа поръчка, офейкаха в Турция, преди да бъдат оповестени за интернационално търсене от Министерство на вътрешните работи.

Миналата пролет, малко преди Алексей Петров да бъде премахнат, наказаният на 10 години затвор за несполучливото нападение против Трактора Роман Логвиненко беше освободен предварително и скрито от пандиза и по негово предпочитание екстрадиран в родината си. След като някогашната барета беше разстрелян по време на разходка в планината на 16 август м.г., родните управляващи пробват безуспешно да открият Роман Логвиненко и да го разпитат като очевидец. Следите му през днешния ден се губят, а от Украйна отхвърлят да дават информация за местонахождението му.

Ангажирани в следствието на убийството-на Алексей Петров настояват, че акцията „ по необходимост “ против офисите на Васил Божков е била за да бъдат открити документи, доказващи икономическа съгласуваност на Черепа с, грузинците Гиа Хергиани, Георги Жордания и Георги Кахиани.

Твърди се, че през годините Васил Божков е решавал проблемите на грузинците с Министерство на вътрешните работи. прокуратурата и митническите управляващи и че е въртял общ бизнес с тях, обвързван с покупко-продажба на първокласни парцели и застраховане на контрабандни канали за трафик на оръжия и високоакцизни артикули. Смята се, че контрабандният канал е бил по морския маршрут Бургас–Поти, като представителят на Черепа в този незаконен бизнес е бил бургаският предприемач и някогашен президент на футболния клуб Нефтохимик “ Николай Филипов. Той беше задържан през есента на 2020 година след постъпили сигнали, че финансира митингите против тогавашния основен прокурор Иван Гешев, само че след това освободен без повдигнато обвиняване.

Разследващи убийството, на Алексей Петров настояват, че Васил Божков е привързан с грузинците Хергиани, Жордания и Кахиани по линия на хазартна активност, която развива в Молдова и в други някогашни руски републики.

Смята се, че Черепа е пазел гърба на грузинците и че преди време е издействал посредством контактите си в ДАНС и други родни служби безпроблемното им връщане и престояване в България, а те са му уреждали издаването на лицензи за хазартна активност в някогашни руски републики.

Твърди се, че в интервала март 2021 година – април 2022 година, до момента в който се укриваше от родното правораздаване в Дубай, Васил Божков е провел над 10 срещи в Емирството с грузинците Гиа Хергиани и Георги Кахиани. Това, несъмнено, не значи автоматизирано, че убийството на Алексей Петров е поръчано в Дубай от Черепа, само че е диря, която се ревизира от проверяващите. Свидетели със скрита идентичност по престъпните каузи против Васил Божков разкриват, че срещите на Черепа с грузинците са били свързани с общ техен план за отваряне на казина в анексираните от Русия Крим и Севастопол.

Хазартът на територията на Руската федерация е неразрешен, само че Васил Божков е опитал да въвлече в плана си на своя страна и боса на съветската частна войска „ Вагнер “ Евгений Пригожин. „ Готвачът “ на Владимир Путин обаче изпадна в недружелюбност след несполучлив опит за прелом против Кремъл и почина на 22 август м.г., след гърмеж, заложен в частния му аероплан. Със гибелта на Пригожин са се изпарили и възможностите на Васил Божков и грузинците Хергиани, Жордания и Кахиани да развиват хазартен бизнес в Крим.

Преки доказателства, уличаващи Васил Божков и грузинците отпред с Гиа, Хергиани като поръчители на убийството на Алексей Петров обаче няма, поради това мнозина дефинират полицейската акция на Министерство на вътрешните работи против Черепа като „ непотребна и показна “.

Иначе данни за смъртна омраза сред Трактора и Черепа съществуват от далечната 2002 година, когато Министерство на вътрешните работи арестува шефа на защитата на Васил Божков – екскомадоса Николай Добрев, прочут като Бай Добри, както и още петима мъже като причинители на несполучливия атентат против Алексей Петров пред басейна „ Спартак “. На 14 август 2002 година Трактора беше прострелян в крайници, а приятелката му Ива Павлова – в ръката, от незнайни стрелци. Животът на Алексей Петров беше избавен от неговите охранители – също някогашни барети, които отвърнаха на стрелбата и прогониха стрелците. Впоследствие групата на Бай Добри, наречена „ фабрика за убийства “, беше наказана единствено за нелегално владеене на оръжия, а следствието по този начин и не засегна Васил Божков.

Алексей Петров пък беше упрекнат като гарант на ликвидиране на Васил Божков от своя втори братовчед Пламен Устинов, който в границите на делото „ Октопод “ твърдеше, че Трактора му е поръчал изтезанията на Черепа и Гриша Ганчев

Според Устинов Божков бил умишлен за ликвидиране от Алексей Петров поради несполучливия опит за ликвидирането му пред басейна „ Спартак “ през 2002 година

„ През 2008 година имах персонална среща с Васил Божков. Тя беше инициирана персонално от Славчо Марков, който отговаряше за защитата му. Искам да изразя огромна признателност към Васил Божков. Той резервира живота ми, като не оповести случая на службите и прокуратурата. Посъветва ме доста тъкмо по какъв начин да подходя. Каза ми: „ Ако сега това нещо го дам на службите, ще бъдеш премахнат “. Тогава ми предложи проект: „ Ще вървиш, ще се правиш, че работиш по поръчката, а аз ще потърся метод да се срещна с Алексей Петров и да се изясним ”. Изглежда, че господин Божков е намерил метод, защото след 3-4 месеца медиаторът от страна на Алексей Петров – Момчил

Кръстев, ме повика, с цел да ми заяви, че поръчката е анулирана ”, описа с детайлности пред съда на едно от съвещанията по делото „ Октопод “ напролет на 2012 година някогашният чиновник на НСО Пламен Устинов.

Сред обвиняванията против Васил-Божков от 2020 година попадат поръчителства на 4 убийства, измежду които е и несполучливият атентат с гранатомети против Алексей Петров. В изявление за „ Свободна Европа ” преди няколко седмици Черепа отхвърли да е имал спор с Алексей Петров. „ Не сме поддържали никакви връзки с него ”, съобщи сбито той. И добави, че не било правилно, че Трактора желал да го стреля – това били измислици на „ душевен неустойчив човек ”.

Източник: Уикенд,

Още вести четете в графа


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР