Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група,

...
Васил Божков е обвинен, че е ръководил организирана престъпна група,
Коментари Харесай

Прокуратурата тихо разхлаби примката около Васил Божков

Васил Божков е упрекнат, че е управлявал проведена незаконна група, която е работила от 2014 година и се е занимавала с изнудване, подкупи, пране на пари, длъжностни закононарушения. Това оповестиха в края на януари 2020 година основният прокурор Иван Гешев и неговата говорителка Сийка Милева.
Последва безусловно разпердушинване на предприемача, фамилията му, бизнеса му, съдружниците му, юристите му, сбирката му, парцелите му. После пристигнаха и обезпечение на 4 убийства плюс обвинявания от Глава първа от Наказателния кодекс - държавен прелом и закононарушения против Републиката. Накрая прокуратурата закова обвиняванията против Божков на 19.
Година и четири месеца по-късно има смяна тъкмо в противоположна посока. Първо, изчезнаха полицейските коли пред дома и офиса на предприемача. Вероятно това е осъществяване на заканата на служебния вицепремиер и министър на вътрешните работи Бойко Рашков отпреди седмица, че „ Гешев няма да има към този момент опция да счита някои от силите на Министерство на вътрешните работи за негови подчинени “. Тепърва ще следим държанието на Министерство на вътрешните работи във връзка с Божков, само че занапред е ясно, че няма да е в негова щета.
Но това съответства с чувството, че другояче безпощадната към предприемача, фамилията му и съдружниците прокуратура, стартира да отпуска примката и да сменя държанието си съгласно новия вятър. Има и образци.

Наскоро в България се върна един от главните съдружници на Божков,

който е обвинен дружно с предприемача като участник в проведената съгласно прокуратурата от него незаконна група. Става дума за Георги Попов, който единствен остана с някогашния притежател на Националната лотария и "Еврофутбол " в Дубай. Прокуратурата изиска преди повече от година екстрадиция от ОАЕ както за Божков, по този начин и за Попов.
Последният твърди, че самичък е изискал да се върне, само че поради КОВИД-19 не е съумял. Прокуратурата от своя страна разгласи, че Попов е екстрадиран от Дубай по нейното искане.
Каква беше изненадата обаче, откакто стана ясно, че държавното обвиняване няма нищо срещу индивида, който по този начин упорито търсеше и за който полагаше такива старания да върне, и изиска да напусне ареста против просто "подходяща парична гаранция ". И съдът пусна Попов против единствено 40 000 лева, а прокуратурата даже не обели дума. И това на фона на паричните гаранции от по над 1 млн. лева за други участници в групата - на сина Антон, на брачната половинка Елена Динева, на Александър Тумпаров...
Така или другояче към този момент

нито един от така наречен група на Васил Божков не е в ареста

А съгласно прокуратурата тя сякаш беше доста рискова.
На независимост с изключение на околните на предприемача от Дубай, неговите съдружници, хората от Комисията по
хазарта е и считаният за негов най-доверен юрист Славчо Марков. Бе арестуван през юли 2020 година дружно с шефа на защитата на Божков Веселин Балтов, когато прокурори, командоси и хора на Бюрото за отбрана към основния прокурор влетяха на адреси в София и Сандански. Веднага след тези арести Васил Божков упрекна във фейсбук профила си, че се фабрикуват доказателства: "Очевидци са безапелационни, че при задържането на Веселин Балтов служителите на реда са напъхали в джобовете му субстанции с неразбираем генезис... Специализираната прокуратура отново влезе в ролята си на углавен отряд. Задържани са мои някогашни чиновници. Сред тях е и 70-годишен юрист. Ако задачата на хунтата е да арестуват всички, които ме познават или поддържат, ще би трябвало да построят още доста затвори ".
След ареста на Славчо Марков прокуратурата заяви, че

са открити данни, че са следени и са правени профили на магистрати и

върховен чиновник на Министерство на вътрешните работи. Профилите на магистратите, ангажирани с следствията против Васил Божков, съдържали техни персонални данни (домашни адреси, употребени телефонни номера и др.) и подробна информация за членовете на техните фамилии, в това число и за малолетни и малолетни лица. В един от профилите се съдържали инструкции за снимане на магистрат, както и за следене на член на неговото семейство. И от това следствие досега не е излязло нищо.
„ Вкарването на 35 почтени души в ареста не е горделивост. Утре това може да са вашите семейства”, отвърна тогава Божков във Facebook. Накрая и Марков, и Балтов бяха пуснати.
Както и някогашната певица Лилана, която дружно с брат си - бийтбоксъра Скилър, бяха упрекнати от прокуратура за корист с еврофондове. Счита се, че и тя е станала цел на прокуратурата поради другарство с Божков. Лилана заяви, че при задържането й един от първите въпроси били по кое време последно е ходила в Дубай и дали познава Божков. И тя, и брат й също са на независимост.

Бяха вдигнати възбраните върху 14 многофамилни здания

в комплекса на обвинения Божков "Нове хоумс ". И това бе направено от антикорупционната комисия КПКОНПИ. Същата, по чието искане бяха наложени въпросните възбрани. "Решението е стимулирано с достатъчната обезпеченост на претенциите във връзка с Васил Божков и обвързваните с него търговски сдружения, както и с това, че с наложените възбрани върху здания и права на градеж, благосъстоятелност и понастоящем на "Нове хоумс " АД, на процедура се засягат ползите на близо 250 лица, които са сключили предварителни контракти за придобиване на жилища и са заплатили обилни суми на акционерното сдружение ", обясниха от комисията. Оттам обаче не обясниха за какво тогава въобще са поискали преди този момент насилствената мярка.

В края на февруари КПКОНПИ внесе в съда иск за конфискация на 278 млн. лева на Божков

Ответници по делото са и свързани с него компании и лица. Комисията претендира за лишаване на яхти, аероплан и парцели в чужбина. В известие на КПКОНПИ бяха изредени моторна яхта Wasabi 60Apex на пазарна цена 41 000 лева, моторна лодка Brig Falcon 420 за 1 100 000 лева и аероплан Bombardier за 34 000 000 лева Освен това се изиска отнемането и на 31 недвижими парцела – жилища, пространства в здания и право на градеж на многофамилна жилищна постройка в София, апартамент в Балчик, поземлени парцели и двуетажна къща в Гърция, както и парцели в Париж. Именно измежду тези парцели бяха и тези от "Нове хоумс " и в действителност е забавно по какъв начин тъкмо без тях е задоволителна обезпечеността на претенцията на КПКОНПИ. Така или другояче и тук се следи образец на разхлабване на примката.
И до през днешния ден не е ясно

заради каква причина Министерство на вътрешните работи не пожела Интерпол да разгласява

на уеб страницата си алената бюлетина, с която Васил Божков се търси. Всъщност прокуратурата търси ли Божков? Тя се хвали, че е изготвила ужасно искане за екстрадиция до ОАЕ, само че пропуща да регистрира, че явно не се е потрудила, откакто има отвод той да бъде предаден.
Божков неотдавна сподели, че в Дубай не са приели за годни и потвърдени нито едно от 19-те обвинявания на българската прокуратура. Както и че има два паспорта и се придвижва свободно и умерено. Нещо, което значи, че или прокуратура го кара през пръсти с обвиняванията, или че съзнателно не си е свършила работата по екстрадицията.
А през последните месеци падат и запори, наложени от Национална агенция за приходите като обезпечения за несъбрани такси. Отменят се и редица решения на Комисията по
хазарта, с които бяха отнети лицензите за хазартните игри, проведени от фирмите на Божков. Има огромно струпване на обстоятелства, които подсказват, че от прокурорската сага може и да не излезе нищо, а предприемачът да се върне на още по-бял кон.
Достатъчно е да се огледа делото за КТБ и другия търсен - Цветан Василев, с цел да се види, че всичко наподобява на зле режисирано шоу, в сравнение с сериозна наказателна политика.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР