Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд

...
Васил Атанасов, инвестиционен консултант при управляващо дружество Юг Маркет Фонд
Коментари Харесай

Борсов коментар: Засилен интерес към БГ пазара за растеж на ...

Васил Атанасов, капиталов съветник при ръководещо сдружение " Юг Маркет Фонд Мениджмънт " АД

Лихвите и инфлацията още веднъж бяха съществена тематика през седмицата, откакто огромните централни банки дадоха разнопосочни сигнали на пазарите. На свое съвещание Федералният запас на Съединени американски щати реши, чe инфлацията към този момент не е краткотрайно събитие, и промени политиката си, като форсира намаляването на месечните покупки на активи от януари. Очакванията са те да бъдат прекъснати до края на март. Решението е, че все още лихвените равнища няма да бъдат увеличени. Същевременно Английската централна банка стана първата от по-големите централни банки, които покачват лихвения % oт 0.1 нa 0.25%. Според Πapичния кoмитeт инфлационният напън може да е дългогодишен и би трябвало да се вземат ограничения, макар че новият вид на СОVІD-19 превзема Англия. Единствено Европейската централна банка

продължава с изказванията си, че инфлацията е краткотрайно събитие

и няма да има дълготраен резултат. Решението й е да резервира основните лихви непроменени и да приключи програмата си за незабавно изкупуване на облигации след три месеца. За разлика от ФЕД обаче, ЕЦБ ще продължи да купува облигации най-малко до края на идната година.

След решението на ФЕД, Dow Jones Industrial Average се увеличи със 117 пункта, или 0,3%, S&P 500 се увеличи с 0,2%, до момента в който Nasdaq Composite се намали с 0,3%. Европейските фондови пазари се търгуваха внезапно на по-високи равнища в четвъртък, DAX в Германия се търгува с 1,8% по-високо, CAC 40 във Франция се увеличи с 1,5%, а английският FTSE 100 се повиши с 1,1%. Впоследствие всички пазари върнаха стойностите си назад, обезпокоени от данните за разпространяването на разновидността Омникрон и стягането на паричната политика.

Криптовалутите, които се търгуваха на негативна територия, също реагираха на решението на ФЕД и започнаха внезапно повишаване като Биткойн доближи $49,500, само че

в края на седмицата цените на криптовалутите още веднъж обърнаха тренда си и започнаха следващ спад.

Интересно е да се регистрира фактът, че ръководителят на ФЕД означи, че не вижда Биткойн и криптовалутите да съставляват опасност за стабилността на финансовата система на Съединени американски щати, като добави, че постоянните монети (Stablecoin) съставляват интерес за централната банка, защото “могат да бъдат полезни”.

Без да реагира на известията на огромните централни банки, българският пазар на акции ясно сподели, че една от аргументите да е едва развъртян все още е неналичието на нови и новаторски емитенти. Първото доказателство за това е, че всичките препоръчани от " Смарт Органик " АД -

310 хиляди акции са продадени при най-високата оповестена цена

- 18.90 лева Второто доказателство е четирикратното презаписване на предлагания капитал при IPO-то на " Дронамикс Кепитъл " и единадесеткратното презаписване при HR Capital. Другата позитивна наклонност, която се вижда на пазара за напредък BEAM, е броят на участниците и надлежно акционерите в тези първоначални обществени предлагания, който брой съвсем се удвоява. При " Смарт Органик " АД те са 572 броя, а при " Дронамикс Кепитъл " - 1028 броя.

Увеличение се следи и при оборота на борсата, който е повишен с 47,3% до 65,32 милиона лв. през ноември, по отношение на предходния месец. На годишна база оборотът се усилва с 44.5%.

През седмицата три от четирите показателя на БФБ приключиха седмицата с минимални нараствания, като при Sofix нарастването беше най-голямо с +2,11%, дължащо се на включените в него три компании водачи в покачването, а точно " Индустриален Холдинг България " АД-София с + 10.58%, " Доверие Обединен Холдинг " АД-София с + 4.48% и " Монбат " АД-София с +3.51%.

* Авторът е сертифициран капиталов съветник. Представеният разбор е само с информативна и дискусионна цел и не съставлява капиталов съвет и/или рекомендация. Както създателят, по този начин и негови клиенти е допустимо да имат един и/или повече от коментираните финансови активи.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР