Васил Антонов: Да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът

...
Васил Антонов: Да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът
Коментари Харесай

Декларация на ПГ на „БСП за България“ по случай Възкресение Христово - Великден

Васил Антонов: Да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото.

След броени дни православните християни по целия свят ще се поздравим с „ Христос Воскресе! " Ще се замислим за същността на човешкото битие и за това, което ни прави индивиди.
Като законотворци и управленци, ние сме определени да се грижим за хората, а постоянно забравяме значителното - елементарния живот и ходът, който той следва. Игнорираме човешките страсти и усеща. Нещо повече - като че ли имаме имунитет против тях.

Сега сме в едни от най-важните дни на годината, в които може да се погрижим за душевността си. Това са дните от Страстната седмица, които припомнят за последната от житейския път на Христос на Земята.

Редно е още веднъж да разчетем посланията, отговаряйки си на въпросите:
- Защо Той изгони търговците от храма, които вместо в дом за молитва го бяха трансформирали в пазарище и намираме ли прилика с храма, в който се намираме ние?

- Защо Юда продаде учителя си за 30 сребърника и по време на Тайната вечеря извърши изменничество, като посредством целувка Го уточни на бойците?!

- Защо Христос понесе мъченията и болката, които получи от нас - хората, като компенсация за задачата си да оказва помощ и да прави този свят по-добър и постоянно с работата си не провокираме ли страдалчество, ние, постоянно с работата си не провокираме ли болежка на хората посредством следствията от нашите непремислени, а постоянно премислени дейности?!

Категорично не сме си взели поука. Предателствата и продажбите са част от битието ни. Сякаш свикнахме с тях и ги отминаваме с лекост. Днес, Възкресението - житейското и библейското, не е единствено след гибелта. То е вяра, че след всяко зло идва положително, че след всяко страдалчество има наслада, че всеки разкаял се получава амнистия и втори късмет.На това ни учат православните полезности. Нека в делниците по-често се обръщаме към тях и ги следваме!

Днес живеем в раздорен свят. Световните и районните спорове следват един след различен и са прекомерно покрай нас. Ние, умишлено или не, посредством деяние или безучастие, сме част от тях.

През тази година Интерпарламентарната асамблея по православие навършва 25 години. В календара на Асамблеята са планувани няколко значими честванията. Едното е в този момент - в дните сред католическия и православния Великден, в столицата на Ливан - Бейрут, с присъединяване на представители от 70 страни.

Чест е за България, че първото празнично събитие, отдадено на годишнината, се организира преди седмица в Плевен - пленер-живопис под надпис: „ Православни полезности ". За страдание, за първи път български народни представители не вземат участие в това честване в Ливан.

Изконен е стремежът за възобновление и основаване на по-добри благоприятни условия за всички хора и всички страни. Нужно е ние, които водим народа, да възкресим човешкото в душите си! Тогава трудът ни ще е по-полезен за обществото и за мира сред индивидите. Светли да са Великденските празници за всички! Здраве и благоденствие! Повече добрина и религия в дните ни!

Честито Възкресение Христово!

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР