Вашингтон спира да предоставят на Русия информация за състоянието и

...
Вашингтон спира да предоставят на Русия информация за състоянието и
Коментари Харесай

САЩ отговориха на Русия – оставят Москва без информация за стратегическите си оръжия

Вашингтон стопира да дават на Русия информация за положението и местоположението на стратегическите му оръжия, в това число ракети и пускови установки. Държавният департамент изяснява решението с обстоятелството, че Русия е престанала да извършва отговорностите си по тази уговорка от контракта след 28 февруари 2023 година

Вашингтон анулира и визите, издадени на съветски експерти за осъществяване на инспекции по контракта. Заявленията за такива визи също ще бъдат отхвърлени. Съединени американски щати ще лишават и непрекъснатите дипломатически позволения, издадени на съветски самолети за инспекции.

В отчета се споделя, че Съединени американски щати са били подготвени да улеснят съветската ревизия от юни 2022 година и " неведнъж са съобщавали на Москва за готовността си ", само че Русия " е избрала да не се възползва от правото си ", а също по този начин е отказала на Съединени американски щати правото да извърши ревизия на съветска територия от август предходната година.

Съединени американски щати също по този начин няма да дават на Русия телеметрична информация за броя на изстрелванията на междуконтинентални и балистични ракети, изстрелвани от подводници. Съединени американски щати обаче ще продължат да уведомяват Русия за реализирането на такива изстрелвания.

В изказване на Държавния департамент се споделя, че Съединени американски щати авансово са уведомили Русия за контрамерките и са изразили готовността си да ги анулират и да приложат напълно контракта, в случай че Русия още веднъж стартира да го съблюдава.

СНВ (или СНВ-3) лимитира броя на нуклеарните бойни глави, с които разполагат Съединени американски щати и Русия, до 1550 за всяка страна, а броя на междуконтиненталните балистични ракети, балистичните ракети, изстрелвани от подводници, и тежките бомбардировачи - до 700. Договорът беше подписан от Барак Обама и Дмитрий Медведев през 2010 година През 2021 година договорът беше продължен до февруари 2026 година

Руският президент Владимир Путин разгласи прекратяването на присъединяване на Русия в контракта на 21 февруари 2023 година - по време на обръщението си към Федералното заседание.

Руското външно министерство съобщи, че по виновност на Вашингтон Договорът СТАРТ не може да бъде " изцяло действен ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР