Вашингтон ще въведе строги санкции по отношение на Иран в

...
Вашингтон ще въведе строги санкции по отношение на Иран в
Коментари Харесай

Тръмп заплаши Иран с нови санкции, Саудитска Арабия заговори за собствено ядрено оръжие

Вашингтон ще вкара строги наказания във връзка с Иран в най-скоро време и предлага на Техеран да не възобновява активността си в нуклеарната сфера, а да стартира съвещания. Това съобщи президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп на съвещание на американското държавно управление във Вашингтон, съобщи БГНЕС.
" Излязохме от ужасното съглашение, което не е трябвало да бъде сключвано. И ще въведем наказания, които ще са едни от най-строгите, които в миналото сме ползвали по отношение на тази страна. Те ще влязат в действие доста скоро. Така че или ще имаме договорка, която ще бъде в действителност добра за света, или няма да има никаква договорка ", сподели американският президент.
Той акцентира, че Техеран би трябвало да стартира договаряния за ново съглашение, като предизвести, че другояче " нещо ще се случи ". Тръмп въпреки всичко изрази вяра, че няма да се стига до такава степен, само че не разясни какви ограничения има желание да предприеме Съединени американски щати във връзка с Техеран следователно. " Не бих посъветвал Иран да стартира работа над нуклеарна стратегия. Ако стартират, това ще има доста съществени последици ", предизвести той.
Ролята на Саудитска Арабия
Същевременно най-близкият съдружник на Съединени американски щати от арабските страни и максимален арабски противник на Иран - Саудитска Арабия, също публично изяви позиция . Саудитският външен министър Адел ал-Джубеир не изключва военни дейности против Иран от страна на Рияд, поради това, че се счита, че Иран доставя ракети на хуситите. Джубеир сподели това пред CNN.
Министърът съобщи, че Техеран доставя на йеменските бунтовници хусити ракети и че ги образова по какъв начин да ги употребяват. " Подобни дейности са неприемливи. Те опонират на резолюциите на Организация на обединените нации за балистичните ракети. Иранците би трябвало да си понесат отговорността за това. Ние ще намерим подобаващия миг и подобаващия метод, с цел да отговорим на това ", предизвести саудитският външен министър.
На въпрос дали Рияд може да прибегне и към военни дейности, Ал Джубеир отговори по този начин: " Ние се стремим непременно да избегнем директни военни дейности във връзка с Иран, само че такова държание от негова страна не може да продължава. Когато някой дава ракети на терористи, които ги изстрелват безсистемно към наши градове, против наши мирни поданици, това е еднакво на оповестяването на война. Бихте ли го нарекли другарски жест? Не, несъмнено ", сподели министърът.
Ако Иран се снабди с нуклеарно оръжие, и Саудитска Арабия ще създаде такова, предизвести Джубеир, който посочи, че Саудитска Арабия ще направи всичко допустимо да има нуклеарно оръжие, в случай че и Техеран има.
И други
Решението на Съединени американски щати да излезе от съглашението за иранската нуклеарна стратегия е стъпка в вярната посока, въпреки и незадоволителна, с цел да противодейства на въздействието на Техеран в Близкия изток, сподели основният договарящ на сирийската съпротива Насър Харири.
" Това е стъпка в вярната посока. Но сама по себе си, тя не е задоволителна, с цел да ограничи въздействието на Иран в района ", сподели на конференция в Лондон основният договарящ на Върховния комитет за сирийските договаряния Насър Харири, който съставлява главните опозиционни групировки в Сирия.
Техеран е безвъзвратен съдружник на режима на Башар Асад в кървавата война, която опустошава Сирия от 2011 година, сподели Харири. Той счита, че е невероятно да бъдат позволени проблемите, в основата на които е Иран, без да се има поради обстановката в Сирия. " Няма друго място по света, с изключение на Сирия, в което да се усеща по-силно злонамереното въздействие на Иран ", счита Харири. Според него, с цел да се противодейства на ролята на Иран, би трябвало сирийския проблем да бъде подложен с най-голям приоритет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР