Вашингтон се съгласи периодично да разполага американски ядрени подводници в

...
Вашингтон се съгласи периодично да разполага американски ядрени подводници в
Коментари Харесай

САЩ и Южна Корея с ключово споразумение за ядрените оръжия

Вашингтон се съгласи от време на време да разполага американски нуклеарни подводници в Южна Корея и да включва Сеул в интервенциите си по нуклеарно обмисляне.

В подмяна на това Южна Корея се съгласи да не създава лични нуклеарни оръжия.

Декларацията от Вашингтон ще ускори съдействието на съдружниците за въздържане на севернокорейско нахлуване, съобщи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън.

И в двете страни нараства загрижеността за нуклеарната опасност, която съставлява Северна Корея. Пхенян създава тактически нуклеарни оръжия, които могат да бъдат ориентирани против Южна Корея, и усъвършенства оръжията си с отдалечен обхват, които могат да доближат континенталната част на Съединени американски щати.

Съединени американски щати към този момент имат договорно обвързване да пазят Южна Корея и преди този момент са обещавали да употребяват нуклеарни оръжия при нужда. Но някои в Южна Корея започнаха да се съмняват в този ангажимент и приканват страната да продължи да реализира лична нуклеарна стратегия.

Южнокорейският президент Юн Сук Йол, който беше на държавно посещаване в Белия дом, съобщи, че Вашингтонската декларация бележи " невиждан " ангажимент на Съединени американски щати да засилят защитата, да възпират набези и да пазят съдружниците на Съединени американски щати посредством потребление на нуклеарни оръжия.

Китай, който очевидно не е удовлетворен от позицията на Съединени американски щати, предизвести да не се " разпалва съзнателно напрежение, да се предизвика борба и да се преекспонират закани ".

Според почитан чиновник на администрацията новото съглашение е резултат от договаряния, които са се водили в продължение на няколко месеца.

В рамките на новото съглашение Съединени американски щати ще създадат по-видими уговорките си в региона на защитата, като за първи път от 40 години насам ще изпратят в Южна Корея нуклеарна подводница, както и други стратегически средства, в това число бомбардировачи с нуклеарно оръжие.

Двете страни ще основат и Консултативна група по нуклеарни въпроси, която ще разисква въпроси, свързани с нуклеарното обмисляне.

Политиците в Сеул от дълго време упорстват Вашингтон да ги включи в по-голяма степен в планирането на това по какъв начин и по кое време да се употребяват нуклеарни оръжия против Северна Корея.

Тъй като нуклеарният боеприпас на Северна Корея се разраства и усъвършенства, южнокорейците се притесняват, че ще бъдат държани в незнание за това какво би предиздвикало Байдън да натисне нуклеарния бутон от тяхно име.

Страхът, че Вашингтон може да изостави Сеул, докара до апели към Южна Корея да създаде свои лични нуклеарни оръжия. Но през януари Юн разтревожи политиците във Вашингтон, когато стана първият южнокорейски президент, който от десетилетия насам още веднъж сложи тази концепция на дневен ред.

Президентът на Република Корея Юн Сук Йол се оказва, че умее да пее добре, оповестяват международните информационни организации, представен от Българска телеграфна агенция.

Снимка: БТА/AP

Той е посетител на Вашингтон от 24 до 30 април на първото публично държавно посещаване на южнокорейски водач в Съединени американски щати от повече от десетилетие.

В края на тържествената вечеря в Белия дом в сряда, президентът Джо Байдън, първата дама Джил Байдън, президентът Юн и брачната половинка му Ким Кеон-хи се реалокираха от Източната стая в Официалната столова за развлекателната част на вечерта, която включваше поредност от професионално изпълнени мелодии от бродуейски мюзикъли.

След като звездите на Бродуей Норм Люис, Лий Салонга и Джесика Воск изпяха няколко шлагера, в това число определени песни от " Клетниците " и " Весело момиче ", Джил Байдън разгласи специфичен привет: осъществяване на шлагера " Американски къс " ( " American Pie " ), обичана ария на Юн. С това обаче концертът не завърши. Когато артистите завършиха, президентът Байдън и президентът Юн излязоха на сцената и Байдън предложения Юн, поради любовта му към песента, да я изпее самичък.



Юн не се поколеба, като взе микрофона и изкара първите няколко реда на песента - на британски език и правилно, до момента в който изуменият Байдън и възхитената аудитория, измежду която беше и актрисата Анджелина Джоли, гледаха с утвърждение.

Изпълнението му провокира бурни аплодисменти от гостите и бродуейските реализатори, които към момента бяха на сцената. Байдън сподели на Юн, че " не е имал никаква визия ", че може да пее, а по-късно му подари китара с подпис от Дон Маклийн, който е създател на песента.

Актрисата Анджелина Джоли, дуото Чип и Джоана Гейнс и олимпийската сноубордистка Клои Ким оглавиха листата на близо 200 известни персони от политиката, бизнеса, спорта и развлеченията, които бяха измежду костите, поканени на тържествената вечеря в Белия дом.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР