Вашингтон разглежда няколко варианта за продължаване на доставките на оръжие

...
Вашингтон разглежда няколко варианта за продължаване на доставките на оръжие
Коментари Харесай

NYT: САЩ искат да принудят ЕС да плати за доставката на американски оръжия за Украйна

Вашингтон преглежда няколко разновидността за продължение на доставките на оръжие за Украйна, в това число концепцията да принуди европейските страни да заплащат за тях. Повод за полемиките стана блокирането на законопроекта за финансовата помощ на Украйна в Конгреса на Съединени американски щати, заяви The New York Times (NYT).

Според информация на вестника сътрудниците на президента на Съединени американски щати Джо Байдън се пробват да схванат „ по какъв начин да платят за оръжия, в случай че Конгресът остане неподвижен “. Така проектът за вероятно изземване на съветски активи сега е под въпрос, защото би трябвало да бъде утвърден и от Конгреса. Затова в Белия дом се водят полемики по отношение на „ заставянето на европейските страни да заплащат за доставката на американски оръжия и да ги доставят на Украйна “. Наред с тях, съгласно вестника, във Вашингтон се разисква и разновидността за продан на оръжия сред Съединени американски щати и трети страни за по-нататъшното им предаване в Украйна.

Лидерите на Европейския съюз дадоха обещание през февруари 2023 година да доставят на Украйна към 1 милион снаряди и ракети в границите на една година, само че през декември ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен признаха, че Европейски Съюз няма да може да извърши това заричане в точния момент, напомня ТАСС. Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел съобщи, че Европейски Съюз ще трансферира на Украйна от февруари 2023 година до март 2024 година към 500 хиляди артилерийски муниции вместо обещаните 1 милион. На 1 февруари Европейската комисия разгласи, че на Украйна ще бъдат доставени нови танкове, хеликоптери, системи за противовъздушна защита и 1 милион снаряда до края на 2024 година

Пакетният законопроект за помощта за Израел, Украйна, както и стягането на ограниченията за надзор по южната граница на Съединени американски щати не мина първото процедурно гласоподаване в Сената на 7 февруари. Инициативата предвиждаше отпущането на спомагателни бюджетни средства в размер на над 118 милиарда $. От тях сенаторите предлагаха 60,06 милиарда $ да бъдат изразходвани за поддръжка на Украйна, $14,1 милиарда за помощ на Израел и $20,23 милиарда за обезпечаване на сигурността на границата с Мексико.

Източник " Гласове "

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР