Вашингтон планирал да въвлече Москва във въоръжен конфликт, инсценирайки нападение

...
Вашингтон планирал да въвлече Москва във въоръжен конфликт, инсценирайки нападение
Коментари Харесай

Разсекретени архиви: С провокация от въздуха САЩ искали да започнат война с СССР

Вашингтон възнамерявал да въвлече Москва във въоръжен спор, инсценирайки нахлуване на руски аероплан на американска или съюзническа база, се споделя в документ, оповестен на уеб страницата на Националния списък на Съединени американски щати. Предполагало се Пентагонът да „ прекопира” или да купи от трета страна аероплан руско произвеждане. Разглеждал е вид за потребление на техника, отвлечена от дезертьори. В листата на „ предпочитаната” техника попаднали изтребителите МиГ-17 и МиГ-19 или транспортният Ил-14.

„ Такива самолети може да се употребяват за въвеждане на водачите на съперника в илюзия, за неочаквани офанзиви по обекти на съперника, а също за провокации, по време на които летателни апарати руско произвеждане ще нанесат удари по американски или съюзнически бази, давайки мотив за интервенция от страна на САЩ” – се споделя в разкрития файл.

За отбелязване е, че сходна провокация е обсъждана на най-високо ниво. На срещата на Специалната разширена група през март 1962 година, където е издигнат този въпрос, участвали създателят на проекта Робърт Кенеди (тогава общоприет прокурор), държавният секретар Дийн Ръск, шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Джон Маккоун, помощникът на президента по националната сигурност Макджордж Банди и ръководителят на комитета на началниците на щабове на Водоснабдителна система на Съединени американски щати Лаймън Лемнитцър, заяви Sputnik International.

На 17 ноември Националният списък на Съединени американски щати разгласява още 11 хиляди документа свързани с убийството на Джон Кенеди на днешния ден (22 ноември) 1963 година

Превод и редакция: БЛИЦ


Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР