Вашингтон отново се опитва да натисне Белград да избере с

...
Вашингтон отново се опитва да натисне Белград да избере с
Коментари Харесай

Вашингтон натиска Белград да избира – ЕС или Русия

Вашингтон още веднъж се пробва да натисне Белград да избере с кого желае да се сближава – с Европейския съюз или с Русия. " Сърбия би трябвало да вземат решение на кой стол ще седи ", сподели заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати Хойт Браян Ий пред районната телевизия Н1, съобщи БГНЕС. " Властите в Белград са длъжни да потвърдят още по-ясно на сътрудниците си от Европейския съюз, че те се движат на 100% към участие в европейското семейство и че ще изпълнят нужните промени по допустимо най-бърз метод ", сподели още американският посланик.

" Ние се считаме за сътрудници и другари на Сърбия, а същинските другари и сътрудници не са тези, които приказват това, което желаете да чуете, а това, което би трябвало да чуете ", акцентира Хойт Браян Ий. Според него " Съединени американски щати имат вяра в значимата роля на Сърбия за стабилността на района и по-специално за съдействието сред Хърватия и Сърбия ". " Тези връзки би трябвало да се трансформират тази година. Според мен Хърватия и Сърбия осъзнават какъв брой е значимо да бъдат решени двустранните връзки... Имаше политическа воля за това, само че се стигна до застой и имаше както положителни и неприятни моменти в това връзки. Има шансове тази година да се стигне до прогрес по този въпрос ", сподели още американският посланик и акцентира: В Европейски Съюз има предпочитание за банкет на нови членове, в случай че тези страни са подготвени за промени. Сърбия и останалите страни, които желаят да влязат в Европейски Съюз ще се причислят по-бързо според от осъществения от тях прогрес към Европейски Съюз ".

По отношение на НАТО Хойт Браян Ий акцентира, че Северноатлантическият пакт води политика на отворени порти и никого няма да натиска за участие. " Онези страни, които извършват изискванията за участие са добре пристигнали в пакта... Има държани от района, които се надяват на участие, не е елементарно да бъдат изпълнени всички условия, само че в случай че са подготвени на жертви, тежки решения във връзка с защитата, само че и при осъществяването на демократичните стандарти, зачитането на свободата и законността, тези страни имат право на избор и нито една страна няма право да наложи несъгласие, в това число и Русия ", сподели още в умозаключение Хойт Браян Ий.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР