Вашингтон одобри нов пакет от военна помощ за Киев на

...
Вашингтон одобри нов пакет от военна помощ за Киев на
Коментари Харесай

“Това е като ядрено оръжие”. Какво измоли Украйна от Пентагона?

Вашингтон утвърди нов пакет от военна помощ за Киев на стойност 1,8 милиарда $. Украйна ще получи доста оръжия, в това число нови модели. Зеленски обаче, както пишат медиите, не съумя да получи това, което искаше.

Къде да вземем амуниции

Новият пакет се състои от две елементи. В рамките на „ Президентската стратегия за прекачване на оръжие “ (ПППО) на Украйна ще бъде изпратена една батарея от системите за Противовъздушна отбрана “Пейтриът ” с муниции, муниции за РСЗО ХИМАРС, 500 155-мм високопрецизни снаряди, 30 минохвъргачки с друг диаметър, 120 леки бронирани машини “Хъмви ” и 37 тежки “Кугар ”, шест камиона, противорадарни ракети, комплекти с високопрецизни управляеми бомби ДжДАМ, както и гранатомети, ръчни оръжия, мини, устройства за нощно виждане, бронежилетки и други " дреболийки ".

В рамките на „ Инициативата за подкрепяне на сигурността на Украйна “ (ИПСУ) на Киев ще бъдат предоставени главно артилерийски и танкови муниции от руски диаметър.

Всичко това, като се изключи системата за противовъздушна защита “Пейтриот ” и комплектите ДжДАМ, е било изпращано и преди. Прави усещане извънредно дребното количество 155-милиметрови муниции, употребявани от артилерията на НАТО - гаубиците М777, “Цезар ”, ПзХ 2000 и други. На първо място, това демонстрира, че самите страни на Запада изпитват „ апетит за снаряди “. Според анализаторите отпуснатото на Украйна ще стигне най-много за половин ден.

Освен това не е ясно от кое място Пентагонът ще вземе 115 000 снаряда с диаметър 122 и 152 мм, както и 100 000 125 мм танкови муниции. Източноевропейските съдружници към този момент бяха изпразнили руските хранилища с вярата за западно въоръжение.

Няма задоволително самолети

Основната оригиналност е системата за противовъздушна защита “Пейтриът ”. Разработенае през 70-те години на предишния век, този комплекс се приближава по тактическо-технически характерности до С-300, с които разполага Киев.

Както сподели опитът от потребление в Саудитска Арабия, " Патриотите " не са най-хубавият метод да се опълчват на дребните БПЛА. Освен това една батарея не може да покрие огромна повърхност от въздушни удари.

„ В най-хубавия случай те ще доставят мостри от личния си боеприпас с обхват от 150 километра. Експортната версия доближава единствено 80 километра ”, споделя военният специалист Константин Сивков.

Не оказват помощ доста, счита той, и комплектите ДжДАМ, които трансформират свободно падаща бомба в доста точна и управляема. ВСУ разполагат с малко самолети, способни да бомбардират. И не е целесъобразно да се употребяват хеликоптери и щурмови самолети за задачата - незабавно ще ги смъкват.

Ключово звено

Много по-интересна е новината за идното изпращане на 10 хиляди сателитни интернет терминала “Старлинк ”. Онзи ден “Вашингтон Пост ” описа по какъв начин оборудването на Илън Мъск оказва помощ на ВСУ. “Старлинк ”е основнотозвено на съвременна система за ръководство на борби от американската компания “Палантир ”. Разработчиците без подправена невзискателност съпоставят успеваемостта с тактическите нуклеарни оръжия.

Веригата за разузнаване и удар разрешава бързо да се извърши верига от дейности: приемане, избор и консолидиране на данни. След това - автоматизиран избор и асортимент на цели, средства за поразяване, удар. И надзор на резултата от камерата на дрона. Системата получава информация от бойното поле от десетки източници. В резултат на това войските разполагат с подробна информация за ситуацията зад фронтовата линия, придвижванията и местоположението на съперника.

“Старлинк ” играе жизненоважна роля. Чрез терминалите на високоскоростен сателитен интернет първичните данни влизат в общата база данни и получават тактическа информация и калкулации за ответен огън. Всичко е оптимално автоматизирано.

От една страна, тази система за ръководство на борбата доста усили тактическите благоприятни условия на ВСУ, само че въпреки това, разкри уязвимите места. Ако съветските войски съумеят да лишат украинците от достъп до “Старлинк ”, това ще се е злополука за Киев.

В допълнение, високоскоростната интернет-ориентирана система се употребява основно в професионални звена. Мобилизираните и частите на териториалната защита, съгласно военнослужещите на ДНР, не са капризни от такива високи технологии.

Исканията на Зеленски

Американската система за бойно ръководство е безполезна, в случай че операторът не разполага с задоволително жива мощ и запаси на място. Не е загадка, че ВСУ претърпяха огромни загуби в бронетехника и артилерия. Съветските ресурси са значително изчерпани, както и тези на източноевропейските съдружници на Украйна. Главнокомандващият на ВСУ Валерий Залужни сподели в изявление за “Економист ”, че украинската войска се нуждае от 300 танка, 600-700 бойни машини на пехотата и 500 гаубици, с цел да победи.

Страните от НАТО обаче не бързат да дадат всичко, което режимът в Киев изисква. Заявките на командването надвишават наличния парк от бронирани машини на доста от европейските съдружници на Вашингтон. И те извънредно насилствено се разделят даже с остарелите мостри.

И по този начин, Германия от лятото под разнообразни предлози отсрочва предаването на Киев на танковете “Леопард-1 ”, които са въведени в употреба през 1966 година Да не приказваме за доста по-модерния “Леопард-2 ”: самият Бундесвер разполага с по-малко от 300 единици.

А Съединени американски щати не желаят да отслабват личната си войска поради Украйна. Например, съгласно списание “Политико ”, по време на посещаване в Белия дом Зеленски е изискал от Байдън разследващи и ударни “Сив Орел ” и тактически ракети АТАКМС с обхват от 300 километра. И двете ще разрешат удари надълбоко в съветска територия. " Орелът " лети на 350-400 километра. Дрон, изстрелян от Харков, може да доближи Воронеж и Липецк.

Но Зеленски не го получи. Както и американски изтребители. Вашингтон въпреки всичко се опасява от реакцията на Москва. Готовността на Белия дом да увеличи залозите зависи директно от обстановката на фронта. Ако съветската войска напредне в зимната акция, мащабът на военната поддръжка за режима в Киев може да намалее.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР