Вашингтон обяви удължаване на ограниченията за ядрената програма на Иран.

...
Вашингтон обяви удължаване на ограниченията за ядрената програма на Иран.
Коментари Харесай

САЩ удължиха ограниченията на ядрената програма на Иран

Вашингтон разгласи удължение на рестриктивните мерки за нуклеарната стратегия на Иран. Заповедта е подписана от държавния секретар Майк Помпео, съобщи РИА Новости.
Както се акцентира в документа, Съединени американски щати застават зад " отнемане на Иран от всевъзможен път към нуклеарните оръжия ", а глобите от своя страна ще оказват помощ за поддържане на контрола върху гражданската нуклеарна стратегия на Техеран, ще понижат рисковете от нейното разпространяване и ще лимитират способността на републиката да понижи " времето за пробив " за разработване на нуклеарно оръжие.
" Докато иранският режим продължава да отхвърля дипломацията и да уголемява нуклеарната си стратегия, икономическият напън и дипломатическата изолираност ще се усилят ", се споделя в заповедта.
В същото време Вашингтон назовава Иран " водещата страна в света - спонсор на тероризма ", която продължава да употребява нуклеарната си стратегия за " изнудване на интернационалната общественост и опасност за районната сигурност ".
През 2015 година Иран и шестте интернационалните медиатори (Русия, Съединени американски щати, Англия, Китай, Франция, Германия) реализираха историческо съглашение за решение на дългогодишния проблем с иранския атом.
Беше признат Съвместен изчерпателен проект за деяние, чието осъществяване отстрани авансово въведените стопански и финансови наказания против Иран от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, Съединени американски щати и Европейския съюз.
През май 2018 година Доналд Тръмп разгласи, че Вашингтон се отдръпва от съглашението. Той също по този начин рапортува за възобновяване на всички наказания против Техеран. Включително вторични, т.е. по отношение на други страни, които вършат бизнес с Иран.
По-късно обаче Съединените щати вкараха изключения за планове в Арак, Форд и АЕЦ „ Бушер “ в Иран. Освен това бе оповестена задачата да се изведе износът на ирански петрол до нула.
Останалите пет страни и Техеран се договориха да разработят финансов механизъм за заобикаляне на американските наказания.
На 8 май тази година, на годишнината от отдръпването на Съединени американски щати от договорката, Техеран изпрати пет писма до страните членки на съглашението за прекъсване на осъществяването на отговорностите по две точки от съглашението: те се отнасят до съхранението на обогатен уран и тежка вода.
Иран даде 60 дни на петте сътрудници да изпълнят всички отговорности за обезпечаване ползите на Техеран, в това число в банковия и петролния бранш.
Ако това не се случи, идната стъпка ще бъде прекъсването на модернизацията на реактора в Арак, както и отводът от ограничавания за равнището на обогатяване на уран, сподели ислямската република.
В същия ден Тръмп наложи наказания върху добива и производството на желязо, стомана, алуминий и мед в Иран. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР