Вашингтон използва Зеленски, за да засенчи триумфа на Башар Асад

...
Вашингтон използва Зеленски, за да засенчи триумфа на Башар Асад
Коментари Харесай

САЩ изпратиха Зеленски да разклати арабския свят

Вашингтон употребява Зеленски, с цел да засенчи триумфа на Башар Асад в Арабската лига.

Петък беше денят на триумфа на Башар Асад - Сирия се върна в Арабската лига, а страните, които я изключиха оттова, бяха принудени да признаят победа. Но празникът на Асад беше негоден от Владимир Зеленски, който отлетя за срещата на високо ниво и даже приказва там. Експертите считат, че визитата на президента на Украйна и речта му са били планувани с присъединяване на Съединени американски щати. Но какви цели преследваха Вашингтон и Киев и съумяха ли да ги реализиран?

В петък сутринта, когато се откри срещата на върха на Арабската лига в саудитския град Джеда, “Блумбърг ”, базирайки се на свои източници, заяви, че непредвиден и изцяло „ неарабски “ посетител лети за срещата - украинският водач Владимир Зеленски. Стана ясно, че Зеленски в действителност се е отправял към Япония за среща на Г-7, само че по пътя ще направи междинна спирка в Саудитска Арабия.

Ден преди този момент в медийното пространство бяха хвърлени спорни клюки. Някои твърдяха, че Зеленски ще приказва с Г-7 единствено виртуално, други - че въпреки всичко ще приказва онлайн.

Вторите се оказаха прави.. Според известията в медиите Зеленски е дошъл в Джеда с френски аероплан, изхвърчал от Полша. Вярно е, че съгласно други източници самолетът е американски. Във всеки случай стана ясно, че Киев съзнателно с спорни слуховее объркал тези, които са желали да попречат на полетите на президента на Украйна,.

„ Пристигнах в Саудитска Арабия. Ще приказвам на срещата на високо ниво на Арабската лига. Ще се срещна с престолонаследника Мохамед бин Салман ал Сауд и ще проведа други двустранни договаряния “, написа скоро по-късно самият Зеленски в своя канал в “Телеграм ”. Като цели в договарянията той уточни енергийната сигурност през идната зима и връщането на всички военнопленници (както знаете, част от обмена на военнопленници сред Киев и Москва беше осъществен с посредничеството на саудитския принц).

Организаторите на срещата незабавно дадоха думата на украинския водач. И явно незабавно съжалиха. Той наруши всички вероятни догми на източната дипломация, гостът засипа присъстващите с упреци. Зеленски прикани арабските водачи да " погледнат почтено на обстановката " към руско-украинския спор. „ Има такива измежду вас, които си затварят очите за анексирането на Крим “, упрекна Зеленски публиката. Освен това той прикани за поддръжка на украинската " формула за мир ", която планува цялостно евакуиране на съветските войски от границите на Украйна през 1991 година

Сирийският президент Башар Асад по време на тази тирада предизвикателно смъкна и сложи на масата слушалка със симултанен превод.

„ Ние поддържаме интернационалните старания за разрешаване на украинската рецесия и сме подготвени да действаме като медиатори сред Русия и Украйна “, сподели на собствен ред Бин Салман, домакинът на срещата. Той също по този начин удостовери интереса си към възобновяване на Украйна. Струва си да напомним, че предходната есен Рияд разгласи изпращането на филантропична помощ на Киев за 400 милиона $, а в края на зимата ръководителят на саудитското външно министерство дойде в Киев.

„ В източната дипломация не е всекидневно да се насочат обществени упреци непосредствено в лицето. В случая Зеленски потегли по пътя на Байдън, който също си разреши сходен фасон и приключи със скандал. Той се опари от това. Особено от нерегионален състезател, от устата на посетител, беше изключително досадно да се чуват рецензии към арабските водачи. Мисля, че този фасон им наряза ухото “, сподели специалистът на Руския съвет по интернационалните въпроси, ориенталистът Кирил Семьонов.

Може би Зеленски се е опитвал да всее разкол измежду слушателите, да ги раздели на база отношението им към Русия, счита специалистът. „ Но най-вероятно той просто насочи речта си към вътрешна украинска публика. Той се опита да покаже на своите съграждани, че той непоклатимо и с цялостна искреност чертае линията на Киев на всевъзможни интернационалните платформи. Но за нас това е добре. С подобен метод Зеленски няма да завоюва доста за себе си на Изток. Малко евентуално е арабите да трансформират своя принцип на неутралитет, който към този момент ни устройва наплоно “, отбелязва Семьонов.

Ден на успеха на сирийския водач

В петък в Саудитска Арабия Джеда за първи път от 12 години се организира в цялостен състав панарабска среща на високо ниво, откакто в нея взе участие сирийският президент Башар Асад. Сирия на процедура беше изключена от тази организация с началото на гражданската война през 2011 година След това Саудитска Арабия и други монархии, като емирство Катар, започнаха обилно да финансират и въоръжават бунтовниците в опит да смъкват Асад.

И в този момент Асад триумфално се завърна. Той реализира победа в гражданската война преди няколко години и съумя да победи единствено с помощта на помощта на съветските войски, поканени от него в Сирия през 2015 година Въпреки че войната от дълго време е спряла, съперниците на Асад дълго време отхвърлят да се примирят с това и протакат. Но в този момент саудитците и техните някогашни съдружници всъщност признаха провалянето на техните " прокси войски " - те поканиха Асад да се върне в Лигата и да подписа мир.

„ Признавам, че концепцията да поканят Зеленски породи в самата Арабска лига. Когато Съединените щати и целият Запад единомислещо нападнаха Лигата за поканата на Башар Асад, те можеха да мислят по какъв начин да „ балансират обстановката “ и да поканят някой, който Западът доста обича “, припомня някогашният шеф на украинския клон от Института на страните от Оперативно-наблюдателно дело, политологът Владимир Корнилов.

„ По принцип, както виждаме, той се пробва да проникне във всяко всеобщо събитие, освен срещата на върха на Голямата седморка, само че даже и песенни състезания като Сан Ремо или “Евровизия ”. Освен това в този момент режимът в Киев се пробва да проникне във всички платформи на световния Юг, за което външният министър Кулеба напълно неотдавна приказва “, напомни Корнилов.

Експертът счита, че поканата за Джеда е пристигнала в самото навечерие на срещата. „ Малко евентуално е Зеленски да е възнамерявал да участва на срещата на високо ниво на Арабската лига преди месец, защото в Киев той насрочи своето „ огромно контранастъпление “ за април-май и наподобява, че самият той вярваше в това. Сега главната цел на тези визити е да се желае оръжие на всички места и да се обоснове за какво тази „ контраофанзива “ не се е състояла, макар големите потоци от оръжия “, изясни източникът.

„ Зеленски във всеки случай координира всички сходни пътувания с щаба на НАТО, защото той разполага с военни самолети за това, както беше в този случай. Между другото, в последно време той толкоз интензивно провежда задгранични пътувания, че прекарва повече време в тях, в сравнение с в самата Украйна “, сподели Корнилов.

Спомен за остарялото

Престолонаследникът бин Салман в речта си подчертава върху главните проблеми на арабския свят. Според него арабските страни би трябвало " да извърнат страницата на предишното и мъчителните години на спорове, които претърпя районът ". „ Надяваме се, че връщането на Сирия в Арабската лига ще постави завършек на нейната рецесия “, сподели наследникът.

Както самият Башар Асад съобщи на срещата, арабският свят получи исторически късмет да промени позицията си, с помощта на „ възникването на многополюсен свят като отговор на хегемонията на Запада, лишен от правила, морал и другари. " Той също по този начин прикани за преразглеждане на устава на Лигата. „ Трябва да разработим и преразгледаме устава и нейната вътрешна организация, тъй че да е в крайник с времето “, сподели Асад.

„ Кризата в Сирия коства скъпо на тази република и на целия район. Приветстваме нейното завръщане в Арабската лига “, сподели кралят на Йордания Абдула II. Връщането на Сирия е значима стъпка в ползите на целия район, повтори краля ливанският външен министър Абдула Бу Хабиб. Но емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани предизвикателно напусна срещата на високо ниво, без да изчака края на срещата. Той не приветства завръщането на Асад.

Струва си да напомним, че през 2011 година, когато Сирия беше изключена от Лигата, западните водачи неведнъж повториха фразата „ Башар Асад скоро ще напусне “ в изказванията си. Това бяха френският президент Никола Саркози, държавният секретар на Съединени американски щати Хилари Клинтън и други. Те го показаха даже не като съмнение, а като факт, евентуално с цел да издигнат морала на бунтовниците. Сега всички са пенсионери.

„ Това е забележителен, доста индикативен успех “, споделя Кирил Семьонов. “Като цяло за мнозина от дълго време стана ясно, че Асад надали ще бъде отхвърлен. Някои страни, като Емирствата, възвърнаха контактите си с Дамаск още през 2016 година, малко след влизането на съветските войски. От друга страна, връщането на Сирия в Арабската лига стана допустимо и заради смяната на геополитическата класификация в района. Помирението сред Иран и Саудитска Арабия се случи, само че връзките сред Саудитска Арабия и Съединените щати, в противен случай, станаха по-сложни ”, добави той.

Между другото, на срещата на върха в петък думата „ Русия “изобщо не се чуваше в обществени речи, макар че всички участници чудесно си спомняха, че Башар Асад остана на власт единствено с помощта на Москва, тъй че Русия се възприемаше в Джеда като различен, незабележим участник в срещата. „ Саудитците усетиха това и по тази причина поканиха Зеленски, с цел да минимизират ролята на Русия, да покажат своя многовекторен метод, готовността си за разговор с Украйна. Ясно е, че Съединени американски щати въпреки всичко бяха мощно срещу връщането на Сирия. И по този начин, с цел да смекчат гнева на Вашингтон, украинският президент беше извикан в Джеда “, допуска Семьонов.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР