Вашето тяло е способно да се пречиства само, без детокс

...
Вашето тяло е способно да се пречиства само, без детокс
Коментари Харесай

Действа ли наистина детокс диетaта за прочистване на цялото тяло?

Вашето тяло е способно да се пречиства единствено, без детокс диети. Но други аспекти на прочистванията могат да имат изгоди, в това число яденето на пълноценни питателни храни.

Детокс диетите получиха забележителна известност в последно време.

Твърди се, че пречистват кръвта ви и освобождават тялото ви от нездравословните отрови.

Въпреки това, механизмите зад тези изказвания, съответните субстанции, които са ориентирани към елиминиране и действителната им резултатност остават ненапълно неразбираеми.

В тази цялостна оценка ние се задълбочаваме в диетите за детоксикация и тяхното евентуално влияние върху здравето.

Какво значи детокс?

Детокс диетата е краткотраен диетичен метод, ориентиран към изхвърляне на токсините от тялото ви.

Обикновено детоксикиращата диета включва къс интервал на недояждане, последван от непоколебим режим на плодове, зеленчуци, плодови сокове и вода. Допълнителните съставни елементи могат да включват билки, чайове, добавки и процедури като пречистване на дебелото черво или клизми.

Предполагаемите изгоди от диетите за детоксикация включват отмора на органите посредством недояждане или фастинг, поощряване на черния дроб да отстрани токсините, поощряване на отстраняването на токсините посредством изпражнения, урина и пот, възстановяване на кръвообращението и доставяне на тялото с съществени хранителни субстанции.

Тези проекти за детоксикация постоянно се оферират за противопоставяне на евентуалното излагане на нездравословни химикали. Те включват замърсители, синтетични субстанции, тежки метали и други нездравословни съединения.

Освен това, тези диети са предопределени да се оправят с разнообразни здравословни проблеми, вариращи от затлъстяване и храносмилателни проблеми до автоимунни разстройства, възпаления, алергии, отичане на корема и хронична отмалялост. ( 1 )

Научните проучвания на диетата за детоксикация обаче са лимитирани и наличните изследвания постоянно имат обилни дефекти. ( 2 ) ( 3 )

Най-често срещаните способи за детоксикация

Детокс диетата може да се извършва посредством разнообразна гама от способи, вариращи от цялостно недояждане до по-прости диетични корекции.

Общите съставни елементи на диетите за детоксикация могат да включват:

  • Гладуване за интервал от 1-3 дни.
  • Консумация на прясно приготвени плодови и зеленчукови сокове, смутита, вода и билков чай.
  • Ограничаване на приема единствено на избрани течности, като подсолена вода или лимонен сок.
  • Пропускане на храни с високи равнища на тежки метали, замърсители и алергени.
  • Включване на добавки или билкови препарати.
  • Временно изключване на всички евентуални алергенни храни и по-късно последователното им наново въвеждане.
  • Използване на лаксативи, пречистване на дебелото черво или клизми.
  • Участие в постоянна физическа интензивност.
  • Пълен отвод от алкохол, кафе, тютюн и рафинирана захар.

Тези подходи за детоксикация и пречистване на организма демонстрират колебливост във връзка с тяхната активност и дълготрайност.

Кои отрови се отстраняват?

Детокс диетите постоянно не съумяват да уточнят съответните отрови, към които са ориентирани за унищожаване. Освен това механизмите, лежащи в основата на тяхната успеваемост, остават несигурни.

В реалност има нищожни или никакви научни доказателства в поддръжка на изказванието, че детоксикиращите диети дейно отстраняват токсините от тялото ви.

Освен това тялото ви има присъщи механизми за самопочистване посредством черния дроб, екскреция посредством изпражнения, урина и пот. Черният дроб обезврежда нездравословните субстанции и по-късно улеснява тяхното изхвърляне от вашата система. ( 4 ) ( 5 ) ( 6 ) ( 7 )

Въпреки това, някои химикали като устойчиви органични замърсители, фталати, бисфенол А и тежки метали, които са склонни да се натрупват в мастната тъкан или кръвта, може да не бъдат толкоз елементарно отстранени и могат да се задържат за нескончаем интервал от време — от време на време години. ( 8 ) ( 9 ) ( 10 ) ( 11 ) ( 12 ) ( 13 ) ( 14 )

Въпреки това комерсиалните артикули през днешния ден нормално или лимитират, или изключват тези съединения. ( 15 )

Като цяло има лимитирани подкрепящи доказателства, че детокс диетите доста подкрепят премахването на тези субстанции.

Колко ефикасни са тези диети?

Някои хора настояват, че изпитват нараснал фокус и нараснала жизнеспособност, до момента в който съблюдават детокс диети.

Въпреки това, това нараснало възприятие за благоденствие може да произтича от елиминирането на модифицирани храни, алкохол и други нездравословни субстанции от диетата им.

Освен това те може да получават съществени витамини и минерали, които преди са били в недостиг.

Въпреки това си коства да се означи, че забележителен брой хора също оповестяват, че се усещат много зле по време на етапа на детоксикация.

Ефекти върху отслабването

Научните проучвания по отношение на въздействието на детокс диетите върху отслабването са много лимитирани.

Въпреки че някои хора могат да изпитат бърза загуба на тегло, този резултат е резултат най-вече от привършване на течности и въглехидрати, а не от понижаване на мазнините. Това изгубено тегло има наклонност да се връща бързо след преустановяване на прочистването.

Проучване, включващо дами с наднормено тегло, изследва диетата за детоксикация с лимон, която лимитира участниците до примес от органически кленов или палмов сироп и лимонен сок за една седмица. Този режим доста докара до понижаване на телесното тегло, ИТМ, % на телесните мазнини, съотношението талия към ханш, обиколката на талията, маркерите на възпалението, инсулиновата устойчивост и равнищата на циркулиращия лептин. ( 16 )

В случаите, когато детокс диетата за намаляване мощно лимитира приема на калории, това в действителност може да докара до загуба на тегло и възстановяване на метаболитното здраве. Въпреки това, поддържането на тази загуба на тегло в дълготраен проект е малко евентуално.

Детокс диета, кратковременно недояждане и стрес

Различните типове детоксикиращи диети могат да доведат до резултати, сходни на тези при кратковременно или от време на време недояждане.

Периодичното недояждане е обвързвано с усъвършенствания в разнообразни здравни маркери при някои човеци, в това число усъвършенствания в чувствителността към лептин и инсулин. ( 17 ) ( 18 )

Важно е обаче да се означи, че тези резултати не са универсално използвани. Изследване, извършено върху дами, демонстрира, че както 48-часов интервал на недояждане, по този начин и 3-седмичен интервал на понижена консумация на калории могат да покачат равнищата на хормона на напрежението. ( 19 ) ( 20 )

Освен това диетите за бързо намаляване могат да бъдат изтощително преживяване заради провокациите на устояването на изкушенията и изпитването на мощен апетит. ( 21 ) ( 22 )

Потенциални изгоди

Някои детайли на детокс диетите могат да предложат преимущества за здравето, в това число:

  • Избягване на хранителни източници, съдържащи тежки метали.
  • Премахване на непотребните телесни мазнини.
  • Участие в постоянни извършения и предизвикателство на изпотяване.
  • Консумиране на цели, богати на хранителни субстанции и здравословни храни.
  • Избягване на модифицираните хранителни артикули.
  • Поддържане на хидратация посредством пиянство на вода и зелен чай.
  • Управление на напрежението, релаксация и обезпечаване на съответен сън.

Възприемането на тези правила нормално се свързва с усъвършенствано богатство, без значение дали се придържате към детокс диета или не.

Безопасност и странични резултати

Преди да предприемете детоксикация посредством диета, значимо е да имате поради вероятните странични резултати.

Някои диети за детоксикация предизвикват недояждане или съществено понижаване на калориите, което води до краткосрочни проблеми като отмалялост, нервност и неприятен мирис.

Продължителното недояждане може да аргументи енергиен недостиг, липса на съществени витамини и минерали, електролитен дисбаланс и в рискови случаи даже гибел. ( 23 )

Режимите за детоксикация, включващи пречистване на дебелото черво, могат да доведат до дехидратация, конвулсии, отичане на корема, гадене и повръщане. ( 24 )

Освен това могат да носят риск от предозиране на добавки, лаксативи, диуретици или вода заради неналичието на регулация и научна основа в промишлеността.

Неточните етикети на съставките на продуктите за детоксикация могат да доведат до рисково предозиране с евентуално тежки или съдбовни последствия.

Някои групи, в това число деца, юноши, по-възрастни хора, бременни или кърмещи дами, хора с недохранване и хора с диабет или хранителни разстройства, би трябвало да се съветват с доктор, преди да стартират какъвто и да е проект за детоксикация или ограничение на калориите.

Заключение

Вашето тяло постоянно се сблъсква с нездравословни субстанции, само че в множеството случаи то може естествено да ги отстрани без външна помощ.

Докато детокс диетите може да наподобяват привлекателни, техните преимущества евентуално са по-скоро в елиминирането на нездравословни храни, в сравнение с в елиминирането на токсините.

Една по-разумна тактика включва приемането на по-здравословна диета и възстановяване на метода ви на живот, вместо да се занимавате с евентуално рискови практики за пречистване.

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР