Вашето посещение е тласък за задълбочаването на сътрудничеството в образованието

...
Вашето посещение е тласък за задълбочаването на сътрудничеството в образованието
Коментари Харесай

Илияна Йотова посети Лисабонския университет с цел засилване на сътрудничеството

„ Вашето посещаване е подтик за задълбочаването на съдействието в образованието сред България и Португалия. “

С тези думи ректорът на Лисабонския университет проф. Луиш Ферейра посрещна вицепрезидентът Илияна Йотова. В срещата взе участие и проф. Eрменежилдо Фернандеш, декан на Филологическия факултет.

В най-големия университет в Португалия се образоват 52 хиляди студенти, 20 хиляди от които са задгранични . Проф. Ферейра благодари за положителното съдействие с България. В Лисабонския университет има лекторат по български език и просвета, а шеф на Центъра за славянски езици и култури във Филологическия факултет е българин – проф. Георги Христовски .

Вицепрезидентът акцентира устойчивата традиция в България за проучване на португалски език в междинното учебно заведение, както и във висшето обучение . Тя посочи и дейната активност на института за португалски език и просвета „ Камойш “. Йотова уточни, че би трябвало да се употребяват оптимално благоприятни условия за продан на студенти по европейските стратегии и участието в Европейската университетска мрежа.

Вицепрезидентът предложения декана на Филологическия факултет, който е експерт по средновековна история, да посети България.

„ В България има доста значими археологически обекти. Непременно би трябвало да посетите Велики Преслав, където се развива Златният век на България. В моята страна се ражда третата християнска цивилизация – славянската “ , уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът е в Лисабон за присъединяване във форума „ Иновативни способи и материали за преподаване на българската история и география на България в българските учебни заведения в чужбина “, който се организира под нейния патронаж.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР