Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е

...
Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е
Коментари Харесай

Здраве без химия: Кромид лук срещу отоци, навяхвания и натъртвания

Вашето дете обича ли да скача на леглото? Моето е на три години и - доста! Това е наложителен обред преди лягане, след баня или когато има гостенчета. И колкото и да дублирам: " Спри, ще се паднеш, ще се удариш ", въобще не съм безапелационна, като я виждам какъв брой е щастлива. Но знаем за майчините предизвестия - те постоянно се сбъдват.

И по този начин една вечер след баня още веднъж скачаше щерка ми, само че загуби равновесие и си трясна главата на таблата на леглото с такава мощ, че главата й отскокна като топка. Писна, а на мен сърцето ми писна още по-силно. Главата й мигновено се поду с една голяма алена внезапна на върха, където е срещнала ръба на таблата.

Това е второто ми дете, не дръзвам да настоявам, че съм претърпяла доста страхове от скромния ми стаж като майка, само че мога да кажа, че резервирам самообладание. Това обаче ме разклати и когато я гушках и сълзите ни се смесваха, се сетих за един старешки лек против цицини, каквато към този момент беше станала с величина на орех.

Кромид лук против отоци (от ударено, набито и навехнато)

Много значимо е да се работи незабавно! Още до момента в който се образува цицината.

Взех една глава лук с диаметър 5-6 см. Разрязах я на половина и малко издълбах в средата, с цел да прилепне добре на челото.



Звучи като огромно подготвяне, само че не лишава повече от 3-4 секунди, в случай че едно тригодишно дете пищи на пода до теб.

Взех издълбаната половинка лук и я долепих до челцето. Важно е да не е белена и да долепва добре, с цел да не се усилят така и така крокодилските сълзи.

През това време започнах да описвам за Лукчо, героят на Джани Родари. Съчинявах си цялостни измислици, само че значимото беше да спре да мисли за това, какво държа на челото й.

Добре е да стои по този начин най-малко 5-10 минути, до момента в който интензивно се отделя сокът от лука.

Понеже беше вечер и то тъкмо преди лягане, детето се успокои - и тъй като му се спеше, и тъй като доста плака. Чудото беше на другия ден:

“Лукът оказа помощ - нито диря от цицина! ”

Само алената внезапна от ръба, която приличаше на одраскано от котка. Просто не можех да допускам на очите си - даже синьо нямаше на челото й!

Според мащаба на нараненото, се трансформира и количеството лук, а на огромни сектори е добре да е лапа от настърган лук върху тензух или марля - това е напълно разумно от челния ми опит с лука. От своя страна кромидът им едни от най-силните естествени антибиотици - фитонцидите, които наред с чесъна са мощно оръжие против всевъзможни микроби, бактерии и гъбички. Само изгоди от него!
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР