Вървим ли към разхлабване на строгите мерки и карантината за

...
Вървим ли към разхлабване на строгите мерки и карантината за
Коментари Харесай

Доц. д-р Светлана Велизарова пред novini.bg: Надеждата ми е в безсимптомно болните и ваксините за по-бързо справяне с Ковид 19

Вървим ли към разхлабване на строгите ограничения и карантината за Ковид 19? Каква е действителната здравословна обстановка в страната спрямо тази в други страни? Ще стигнат ли имунизациите за хората от първа линия и кои най-належащо би трябвало да бъдат имунизирани? Въобще всичко за действителната здравна картина все още у нас, беседвам с доц.д-р Светлана Велизарова, началник на Детска клиника към белодробната болница "Света София ". До дни тя ще получи заслужената си професорска степен.

Вече имаме обстановка за разхлабване на ограниченията у нас, тъй като както заболяваемостта, по този начин и смъртността спаднаха в пъти спрямо тежката обстановка през ноември м.г..Належащо е да се възстановят плановите интервенции, защото доста хора с да вземем за пример онкологични болести, не трябва да изчакват дълго време. Още повече, че на всички тях, преди да влязат в болница, ще им се прави антигенен тест. Те няма да съставляват заплаха за лекарите и за близките им хора.
Ние сега сме в едно плато, стабилизирахме ситуацията на една относително ниска заболеваемост, а смъртността също понижава. Въпросът напред е дали това плато ще се вдигне нагоре, или ще падне надолу. Това зависи от доста условия. Лично аз считам, че в този момент е моментът да се направи едно

всеобщо проучване във връзка с скрита заболеваемост и най-много на учениците в гимназиалните класове,

които е известно, са преносители на заболяването без да имат никакви клинични изяви. Естествено и измежду учителите, с цел да можем да преценим до каква степен рисково и аргументирано ще е връщането на учениците в школата. Това първоначално е най-належащо. Да не приказваме за след 10 години за така наречен "ковид потомство ", което ще има пропуснати близо 2 години от образованието си и затова ще има доста "дупки " в знанията си. По всички тези аргументи считам, че това проучване би трябвало да се направи преди разпределяне на ограниченията. Всичко останало търпи отсрочване.



Аз персонално към този момент съм имунизирана и идната седмица ще мина на втората апликация. Ваксините са избавили човечеството, както е знайно. Като доктор, пулмолог, човек, който се занимава с лекуване на туберколоза, не мога да съм срещу имунизациите. На този стадий считам, че би трябвало да се имунизират единствено рисковите групи - лекари, жители над 65 години, учители, служители на реда. Смятам, че щом се възнамерява да се отпускат ограниченията, учителите би трябвало да бъдат имунизирани преди служителите на реда. Дали имунизациите, които ние тук закупихме са най-подходящи, ще могат да кажа чак след 2 години, когато ще има повече информация за трайността на имунитета, който основават. Модифицираната RNK- технология е една доста съвременна технология, която е крачка напред.
Въздушно-капковата зараза Ковид 19,

при всяко разпределяне на ограниченията, ще води до повишение на заболеваемостта.

Колкото повече се постановат строги ограничаващи ограничения, толкоз по-дълго ще не престават тъгите ни. Страната ни в този момент беше затворена, поради напрежението в здравната система. То към този момент не е по този начин обострeно и мисля, че е време да се разхлабят ограниченията. Това, както към този момент споделих, ще докара до нови случаи за заразяване, само че при вирусните инфекции това се случва постоянно. Единственият метод е огромна част от нас да минат през инфекцията, без значение дали ще стане по натурален път или посредством ваксини. Няма различен път. Този вирус живее, пренасяйки се от човек на човек и в един миг ще изчезне, когато към този момент няма от какво да се храни.

Не е обикновено да стопираме да живеем, тъй като има ковид.

Хората не трябва да се паникьосват, нито да имат вяра на изказванията, че изборите ще бъдат застрашени, заради пандемичната конюнктура. Нали те всички вървят да пазарят в магазините, където се срещат с доста други, редят се на опашки на касите и така нататък. Защо на изборите да е по-различно!? Та гласоподавателите на практика стоят наоколо до комисиите доста по-малко, в сравнение с, когато пазарят в който и да е магазин. Искам да помоля всички да са по-позитивни, да не се опасяват, тъй като това е една зараза, която ще мине и замине като доста други. Също така- да не са отрицателни във връзка с имунизирането, тъй като това ще ни защищити. Моите очаквания са в хората, които карат заболяването безсимптомно. Те са доста и се надявам, че сега са близо 3 милиона и остават още 2 млн.души, които могат да бъдат имунизирани и да вървим към възобновяване на нормалността в живота ни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР