Варшава. Повече инвестиции и общи проекти в сферата на инфраструктурата,

...
Варшава. Повече инвестиции и общи проекти в сферата на инфраструктурата,
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев във Варшава: Общите проекти и инвестиции на държавите от Централна и Източна Европа ще създадат по-силен Европейски съюз

Варшава. Повече вложения и общи планове в областта на инфраструктурата, енергетиката и дигитализацията в района на трите морета – Черно, Адриатическо и Балтийско, ще донесат добавена стойност за жителите в Централна и Източна Европа и ще създадат целия Европейски съюз по-конкурентоспособен и целенасочен. Устойчивото развиване на нашия динамичен район зависи от умеенето ни да координираме своите политики, да дефинираме ясно и да пазиме общите си цели. Това съобщи президентът Румен Радев, който взе присъединяване в самодейността „ Три морета “ във Варшава, оповестиха от прессекретариата на президента. В самодейността вземат участие дванадесет страни от района - Австрия, България, Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, Словакия, Словения, Унгария, Хърватия и Чехия, като в тазгодишния формат се включиха и Съединените американски щати. В рамките на форума държавните глави на страните разискват опциите за разширение на съдействието си в основни сфери като енергетика, цифрова стопанска система и сигурност, превоз, инфраструктура, околна среда, селско стопанство и туризъм.
Живеем в динамични времена, които слагат пред нас непредсказуеми и многообразни провокации от позиция на сигурността. Именно по тази причина България уверено има вяра в нуждата от обща и поредна политика, съобщи президентът пред гостите на форума.
От трибуната на форума Румен Радев благодари на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за неговото наличие на Инициативата " Три Морета " и ясно декларираната поддръжка за развиването на района. " Разгръщането на американски елементи в България и взаимните тренировки на въоръжените сили на двете страни способстват за покачването на бойните качества на Българската войска ", сподели президентът.
Президентът разяснява поставената цел за повишение до 2% от брутния вътрешен артикул на разноските за защита на сътрудниците в НАТО, като съобщи, че с изключение на вложението на повече средства, е належащо те да се трансфорат в действителни бойни благоприятни условия.
В рамките на форума участващите страни взеха решение да бъде основан бизнес конгрес към самодейността „ Три морета “, в който ще вземат участие бизнесмени от дванадесетте страни. България приветства решението, a президентът Радев уточни, че отварянето на самодейността към частния бранш ще сътвори спомагателен тласък за двустранно и многостранно съдействие в стопанската система, науката и енергетиката. „ Жизненоважно е политическите старания на форума да бъдат подкрепени от действителни бизнес начинания, които ще имат принос за действителното свързване на страните от района “, съобщи Румен Радев.
Държавните глави на дванадесетте страни потвърдиха политическата воля за задълбочаване на интеграцията в района на Централна и Източна Европа в границите на Европейски Съюз, посредством по-голяма съгласуваност сред държавите-участнички по оста „ Север-Юг ”.
Посещението на президента Румен Радев ще продължи с присъединяване в Световния конгрес във Варшава, проведен от Атлантическия съвет.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР