Варшава получи покана от Киев за съвместно търсене и добив

...
Варшава получи покана от Киев за съвместно търсене и добив
Коментари Харесай

Защо Полша изкушава Украйна с „революция“ в енергийния сектор?

Варшава получи покана от Киев за взаимно търсене и рандеман на газ в Украйна, сподели Матеуш Моравецки, началник на полското държавно управление. Премиерът освен се съгласи, само че и даде обещание в бъдеще - " след успеха " - " гражданска война " в общата енергетика. За задачата Украйна ще би трябвало да откри нови газови залежи. Какви са възможностите за полско-украински триумф?

" След успеха на Украйна " пред нашия район ще се открият огромни вероятности, сподели в сряда полският министър председател Матеуш Моравецки, говорейки на взаимна конференция във Варшава. „ Една от областите, в които можем да създадем гражданска война дружно, е енергетиката. Ще можем да се върнем към общи издирвателни интервенции “, изрази вяра Моравецки.

Според премиера Киев към този момент кани Варшава за „ общи индустриални планове “ – „ договарянията се отнасят за разнообразни области, в това число търсенето на газ в Западна Украйна “. Първо обаче на украинска територия би трябвало да се възцари мир, посочи министър председателят. Като цяло Варшава има намерение да играе водеща роля в процеса на отвод на Европейския съюз и прилежащите страни от съветски енергоносители, акцентира Моравецки.

Междувременно управляващите на двете страни имат намерение да създадат нещата по-лесни. По-специално за създаване на енергиен мост сред АЕЦ " Ровно " и полския град Хелм, сподели Моравецки. „ Там има АЕЦ и в бъдеще може да има и остатъци. Можем да използваме зелена сила, като я внасяме в Полша “, сподели той. Освен това страните работят за модернизиране на енергийната връзка от АЕЦ „ Хмелницки “ до полския град Жешув.

Както припомнят специалисти, в Западна Украйна има газ, първите кладенци са пробити там през предходния век. Между другото, един от активите в региона на Лвов е благосъстоятелност на известната компания „ Бурисма “, в чийто ръб на шефовете през 2014 година влиза Хънтър Байдън, наследник на тогавашния вицепрезидент на Съединени американски щати, в този момент президент на Съединени американски щати Джо Байдън.

Запасите от газ в западната част на републиката обаче от дълго време са изсъхнали - съгласно данни за 2020 година тези полета са донесли единствено 4% от общия украински рандеман. „ Западна Украйна, известна още като Лвовска нефтена и газова провинция, е доста остаряла. По своята орис наподобява на Азербайджан, тъй като преди време Лвов е същото за Австро-Унгарската империя, както Баку за Руската империя. Между другото, един от класиците на украинската литература Иван Франко разказа по какъв начин на тази територия са зародили първите занаяти “, споделя Алексий Анпилогов, президент на Фондацията за подкрепяне на научните проучвания и развиването на гражданските начинания вестник.

„ В Баку петролът, както се оказа по-късно, се намира основно на морския шелф, само че в Лвов нямаше спънки за изследване и създаване, тъй че всички огромни, междинни и даже дребни залежи към този момент са открити. Интензивните сондажи стартират през австрийската ера и не престават в руската ера с потреблението на модерни геофизични способи. До края на руската ера Лвовска област беше значително изтощена. Поради тази причина огромните находища там бяха превърнати в газови складове, в резервоарите за предпазване, които Киев към момента счита за доста значима част от своята газова инфраструктура “, изяснява Анпилогов.

„ Има ли към момента шансове да се открият нови находища в този район, както споделя Моравецки? “ пита специалистът. „ Такива открития се случват в старите провинции, без значение дали става въпрос за Поволжието или Тексас. Случва се. Но да се каже, че ще се трансформира в крайъгълен камък, ще направи „ гражданска война “, би било прекомерно оптимистично. Обикновено тези открития включват доста характерни и дребни залежи, които са били пропуснати по време на първичното изследване.

Вярно, в Украйна имаше още две петролни и газови територии, спомня си Анпилогов. „ Второто е Донецкият било, котловина, която доближава до Полтавска и Харковска област. Третата е Кримско-Черноморската провинция, която обгръща самия полуостров и морския шелф. Ясно е, че две от трите провинции към този момент са изгубени за Киев. В допълнение към Лвов, редица риболовни региони покрай Харков остават под негов надзор. Те доста наподобяват на Лвов, защото множеството залежи там са изчерпани. Например известното „ Шевелинка “, най-голямото газово находище в Харковска област, навлезе в стадий на финален спад на производството при започване на хилядолетието “, прибавя Анпилогов.

„ Моравецки явно се пробва да изясни както на поляците, по този начин и на жителите на Европейския съюз като цяло за какво е належащо да се финансира Украйна в подобен мащаб “, признава Игор Юшков, специалист от Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация. „ Това е безспорен популизъм, " прелъщение ". Видите ли, не се тормозете, ние харчим толкоз доста пари от нашите бюджети не на вятъра. В бъдеще ще можем да произвеждаме доста газ там, всичките ни настоящи разноски ще се изплатят, има защо да затягаме коланите “, счита специалистът.

Тъй като се знае, че запасите от стандартен газ в Украйна са извънредно дребни, единственото нещо, което Моравецки можеше да има поради, бяха запасите от шистов газ. „ Шистовата гражданска война в Съединени американски щати се случи през 2000-те години. След това започнаха дейни търсения по целия свят - къде другаде има такива запаси? Тогава Полша за първи път беше оповестена за водач по ресурси в Европа. По нейна покана издирването е осъществено от американците - компания " Шеврон ". В резултат на това се оказа, че пластовете на шистов газ там се оказаха доста по-дълбоки, в сравнение с в Съединени американски щати. Следователно добивът ще бъде недоходоносен. До огромна степен заради това производството не е почнало и в Украйна. Всички схванаха, че това е един геоложки пояс. Тъй като в Полша не беше открито нищо уместно, а в действителност геологията е по-добра от полска страна, тогава нищо преференциално няма да се откри в Украйна. До този извод стигнаха вложителите. Ето за какво никой няма да влага пари в Украйна в бъдеще “, уверен е специалистът.

„ По това време в Украйна бяха открити два огромни региона - на запад и на изток, в Донбас. Киев от дълго време дава обещание да стартира тяхното развиване. Обеща, само че не направи нищо. След 2014 година Киев стартира да се оправдава, че в Донбас се води война и в случай че не беше тя, щяхме да залеем цяла Европа с газ. Но още тогава породи въпросът какво им пречи да се развиват в западната част? “, показва Юшков.

„ Досега Киев повтаря, че няма развиване, тъй като съгласно тях е рисково. Но би трябвало да се означи, че Русия не е нанесла никакви удари по газовата инфраструктура. За цялата година удари газово оборудване в Харковска област единствено един път - и толкоз. Не са пипани находищата, не са пипани подземните складове ”, изброи специалистът.

Изявлението на Моравецки за „ взаимен пробив “ в действителност отразява фантомните болки на ръководещите кръгове на Полша, носталгията по времената, когато Западна Украйна е била част от Речпосполита, допуска Анпилогов. „ Такива изказвания не са подбудени от обективните данни на геолозите, а от чисти страсти. Лидерите на Варшава към момента имат исторически сърбеж по времената, когато Полша се простираше " от море до море “. Ето за какво в полските документи към момента се загатва Лвив или Станислав (Ивано-Франковск) с покрайнините му като „ Източни Креси “. Именно на тази носталгия в действителност се основават прогнозите за „ общо бъдеще ” в енергетиката. Подразбира се „ взаимно бъдеще “, в което Лвов и Станислав още веднъж ще се трансфорат в нещо като „ източни провинции “ на Полша – раздута, като по времето на Пилсудски “, споделя специалистът.

Варшава счита западните украински земи за изконно полски. Скорошен знак за това беше изказването на някогашния външен министър на Полша. Радослав Сикорски твърди, че полските управляващи са желали да ги анексират незабавно след началото на съветския СВО. „ Имаше миг на съмнение през първите 10 дни на войната, когато всички не знаехме по какъв начин ще протече и дали Украйна ще се разпадне “, изяснява Сикорски.

Участниците в конференцията, която се организира във Варшава в сряда, не можаха да не упоменат Русия. Говорейки след Моравецки, министърът на климата и околната среда Анна Москва сподели, че полското държавно управление е настояло Международната организация за атомна сила да приключи участието на страната ни там.

„ Ние подадохме публично заявление за прекъсване на участието на Русия “, сподели тя, наблягайки, че не може да става въпрос за изключване. „ Това основава нуждата от осъществяване на всички отговорности, само че в това време лишава всички права, всички привилегии и най-много лишава Русия от репутацията на благонадежден нуклеарен сътрудник, който към момента работи в някои елементи на света “, оплака се Москва. Именно тази дама дава отговор за енергийните въпроси в държавното управление.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР