Полша, балтийските държави предупреждават, че могат да затворят границата с Беларус, ако напрежението между военните и мигрантите нарасне

...
ВАРШАВА, Полша (АП) — Членовете на НАТО Полша и балтийските
Коментари Харесай

ВАРШАВА, Полша (АП) — Членовете на НАТО Полша и балтийските държави ще затворят границите си със съюзника на Русия Беларус в случай на всякакви военни инциденти или масивен мигрантски натиск от страна на Минск, предупредиха вътрешните министри в понеделник.

Министрите казаха, че виждат нарастващо напрежение по границите на НАТО и Европейския съюз с Беларус, която е приела хиляди руски военни наемници и изтласква мигранти от Близкия изток и Африка в Европа, въпреки поставените бариери.

Те предупредиха за бърза и съгласувана реакция в случай на военен инцидент или голям натиск на мигранти.

p>Министрите на Полша, Литва, Латвия и Естония се обърнаха към медиите след разговорите си. В съвместно изявление те настояха правителството на президента на Беларус Александър Лукашенко незабавно да премахне от своята територия наемниците от групата Вагнер. Те също поискаха извеждането на мигрантите от граничните райони и връщането им в родните им страни.

Четирите държави, които са и членки на Европейския съюз, подкрепят Украйна в борбата й срещу руската инвазия.

Внезапната смърт на лидера на наемниците Евгений Пригожин при самолетна катастрофа в Русия миналата седмица повдигна въпроси за бъдещето на групата Вагнер, която вътрешният министър на Полша Мариуш Камински определи като „изключително опасна“ и „деморализирана“. Той също така каза, че наемниците представляват заплаха за гражданите на Беларус и целия регион.

Президентът на Русия Владимир Путин нареди на бойците на Вагнер да подпишат клетва за вярност към руската държава, според публикуван указ на уебсайта на Кремъл късно в петък и влиза в сила незабавно.

Министрите проведоха разговори за съвместни начини за реагиране на все по-тежката ситуация по границите им с Беларус и Русия.

Вижте коментарите
Източник: yahoo.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР