Варшава, Полша – Хиляди се очаква да се присъединят към

...
Варшава, Полша – Хиляди се очаква да се присъединят към
Коментари Харесай

Марш за независимост: Очакват се по-малки тълпи на националистическия митинг в Полша

Варшава, Полша – Хиляди се чака да се причислят към националистическия марш в столицата на Полша Варшава в събота, който уредниците разказват като „ най-големия “ патриотична проява в Европа ”.

През последните години годишният Марш на независимостта притегли до 250 000 участници.

Продължавайте да четете

лист от 4 детайла „ Идеологически антипопулистки “: Полша гласове за ново бъдеще Проевропейските опозиционни партии в Полша реализираха съдружно съглашение Как войната в Украйна ще се отрази на бъдещето на Полша? Полски режисьор: „ Омразата е най-важната част от държавната агитация “ завършек на списъка

Но тази година специалистите и участниците чакат по-ниска изборна интензивност на фона на вътрешните различия сред водачите на митинга и откакто Конфедеративната партия, която обичайно е съдружник на събитието, претърпя зрелищно проваляне на изборите предишния месец.

Маршът, проведен за първи път през 2010 година в чест на Деня на независимостта на Полша, нормално притегля десни, консервативни и неофашистки групи от цяла Европа и Съединените щати.

Традиционно се организира на фона на расистки, ксенофобски и антилиберални викания.

Походът в събота ще стартира в 14:00 ч. локално време.

„ Изглежда, че маршът ще бъде доста по-малък и по-малко видим “, сподели Пшемислав Витковски, помощник-професор в Collegium Civitas и откривател на политическия екстремизъм, пред Ал Джазира. „ Има и по-малък брой хора, които се записаха за така наречен March Guard – група от доброволци, ръководещи, защитаващи и контролиращи събитието. “

Но в това време по-малкият брой може да види по-„ радикални “ и насилствени сили в игра, сподели той.

„ След като има ново, по-ляво държавно управление, ще се сблъскаме с доста по-голямо напрежение, което може да усетим даже тази година, когато маршът към момента има статут на годишно събитие “, Витковски споделих. „ Това решение може да бъде анулирано идната година и откакто шествието се сблъска с проблеми с регистрацията, сигурно можем да чакаме повече принуждение. “

Тазгодишният девиз „ Полша още не е починала “ се отнася до началния текст на националния химн, който по-късно е последван от „ до момента в който сме живи “.

Песента, написана през 1797 година, когато Полша беше отвън картата на света, имаше за цел да повдигне морала на полските легиони, които се бият дружно с Наполеон в Италия. То предава посланието, че макар неналичието на лична страна, полската нация е издържала битката за самостоятелност.

Положението в Полша не може да бъде по-различно от описаното в песента.

Мнозина от политическата десница обаче считат, че резултатите от неотдавнашните парламентарни избори, в които обединението на демократичната Гражданска платформа, консервативния Трети път и левицата Lewica излезе като победител, ще доведат до постепенна ерозия на независимостта на страната.

Традиционно проевропейски и застъпващи се за по-силна европейска интеграция, демократичните политически сили се гледат с нараснало съмнение от десницата, в това число Конфедеративната партия, която се очакваше да завоюва сред 12-14 % от гласовете. Завърши с 8,6 %.

„ Можем да чакаме – с огромна възможност – смяна в договорите на Европейски Съюз, което ще засегне суверенитета на Полша и независимостта на Полша на интернационалната сцена, и по-специално в [Европейския съюз] “, Бартош Малевски, началник на Independence март асоциация, сподели пред кореспонденти през октомври.

„ Този ​​лозунг също по този начин показва нашата позиция по отношение на нуждата да подчертаем суверенитета и опасността за суверенитета. “

Другите участници в марша са съгласни.

Grzegorz Cwik от националистическата асоциация Niklot сподели пред Al Jazeera, че се опасява от „ федерализацията на Европейския съюз, съкращенията на военните разноски и премахването на обществените стратегии “.

Досега печелившата коалиция не е построила държавно управление, само че последните изборни резултати не са единствените провокации, пред които са изправени уредниците на шествието.

Бившият началник на асоциацията на Марша на независимостта, Робърт Бакиевич, през годините се сближи с Право и правдивост, някогашната ръководеща националистическа партия, и беше необятно считан, че употребява събитието за свои политически облаги.

Много присъстващи на марша също го упрекнаха, че прави демонстрацията прекомерно мейнстрийм и че се бори против радикални националисти, които в действителност са създателите на събитието.

„ Мисля, че през последните няколко години формулата на марша за жалост беше по-подобна на пикник и хулиганите, да вземем за пример, стопираха да го посещават “, сподели Cwik.

В последна сметка разногласието сред Бакевич и управлението на марша, близо до кръговете на Конфедерацията, докара до обществена замяна на обвинявания и отстраняването на Бакевич от поста му.

Бакевич също беше упрекнат, че пази пароли за сметките в обществените медии на Похода на независимостта, дейно блокирайки достъпа на новото управление до добре следвани почитател страници.

Малко евентуално е той да се появи на шествието.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР