Върнете се в детството си с този традиционен български десерт

...
Върнете се в детството си с този традиционен български десерт
Коментари Харесай

Пестил от сливи

Върнете се в детството си с този обичаен български десерт с леко кисел усет - пестил от сливи

Необходими Продукти

● сливи - 2 кг (джанки)
● индрише - по избор

Начин на подготвяне

Едно обичайно здравословно лакомство, което се правеше от моите баби и което аз след толкоз години направих в градски условия.

Разбира се, нищо не може да се съпостави със сушения на слънце пестил, само че фурната с вентилатор в тази ситуация е решение.

За този плодов десерт са ни нужни единствено добре узрели сливи (джанки) и самообладание. Моите бяха към два кг.

Сливите може да са жълти или червени, това е без значение. Важно е да са добре узрели и да са от сладостен меснат вид, с цел да не прибавяме захар.

Сливите, добре измити и отцедени от водата, се поставят в дълбока тенджера и се варят БЕЗ вода на не доста мощен огън. Моите бяха доста едри и ги почистих от костилките, само че това умерено може да го пропуснете и да ги оставите с костилките.

По време на варенето те си пускат задоволително течност, единствено първоначално би трябвало да разбъркате, с цел да не загорят. Тук е моментът да сложите няколко листенца индрише, в случай че го харесвате и в случай че разполагате с него, само че крайният артикул нищо не губи, в случай че го пропуснете.

След като са изцяло сварени, сливите се претриват през решето или гевгир. От опит знам, че това става най-лесно с противоположната /заоблената/ част на огромен черпак. Тъй-като моите бяха без костилка и с доста тънка ципа, даже не се наложи да ги прежулвам, а ги пасирах, до момента в който не се получи консистенция с тип на пюре.

Сливовото пюре се връща назад в тенджерата и се доварява за десетина минути на слаб огън до изпаряване на остатъчната течност, като тук към този момент внимаваме да не загори.

Застиламе 2 огромни тави с хартия за печене и разстиламе деликатно сместа на постоянен пласт. Колкото е по-дебел, толкоз по-продължително ще е сушенето. При мен дебелината беше под сантиметър.

Сушим във фурна с вентилатор на към 60-70 градуса при леко отворена малка врата. Разбираме, че е подготвен, когато пестилът стартира да се отлепя елементарно от хартията и горният пласт съвсем не лепне. На мен ми лиши повече от 6 часа, само че всяка фурна е друга.

Нарязваме на ленти или завиваме на рулца и съхраняваме на хладно в буркан или кутия.

Този пестил от сливи е леко киселичък и връщащ в детството обичаен български десерт.

По концепция на вълшебницата Валентина Гаспарян от Вкусно у Вали

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР