Варненци искат мерки срещу нашествието на гларусите в града. Проблемът

...
Варненци искат мерки срещу нашествието на гларусите в града. Проблемът
Коментари Харесай

Български град намрази символа си

Варненци желаят ограничения против нашествието на гларусите в града. Проблемът с крайбрежните птици е огромен - постоянно се стига до набези над хора, които носят храна в ръцете си, предаде БНТ.

Едно от местата, на които лакомниците дебнат и атакуват, е на броени метри от Съдебната палата във Варна, където има няколко заведения за бързо хранене. Атаките им, обаче, по обясними аргументи, не подлежат на наказания.

Мирисът на вкусна храна в региона притегля доста от чайките, които мъчно устояват на апетитните изкушения и нападат. Птиците отмъкват банички и други закуски.

Според орнитолозите популациите на чайките се усилват и заемат от ден на ден територии. " Дължи се на сложни аргументи. В основата е нашата човешка активност. Все повече храна намират към селищата и вътре в тях, както и по сметищата, за жалост ", изясни Стойчо Стойчев от Българско сдружение за отбрана на птиците.

Оказва се, че гларуси към този момент има и на отдалечени места от морето. " Гнездят от значително години в София и Пловдив, други огромни градове. Създали са локална субпопулация, която се изхранва от сметищата, от близките влажни зони. Някои жители са забелязали, че чайките са ловци на гълъби и плъхове ", разяснява Стойчо Стойчев.

Орнитолозите споделят, че в някои страни, с цел да се оправят със свръхпопулацията на избрани типове, се ползва химическа кастрация или стерилизиране на яйцата им. Но това съгласно тях не е хуманно. Освен това има европейска инструкция, която не разрешава действия, застрашаваща дивите птици, каквито са жълтоногите чайки. Специлистите у нас оферират различен по-лесен метод за справяне с казуса.

" Да се управлява достъпът до местата, където те се хранят. Има положителни образци за сложени контейнери, които са устойчиви на чайките. Те не могат да влизат и да се хранят там ", уточни Стойчо Стойчев.

От община Варна оповестиха, че при тях през последните години има единствено един сигнал за свръхпопулация на чайките. И той е от предходната година. Въпреки това ограничения се вземат. Сред тях са слагането на контейнери, които се затварят, както и кошчета за боклук от затворен вид. От общинската администрация обявиха, че нямат други механизми за справяне с казуса за понижаване на популацията на чайките в града. Нямат право и наложително да лимитират местата им за гнездене.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР