Варненският окръжен съд ще разглежда делото за потъването на кораба

...
Варненският окръжен съд ще разглежда делото за потъването на кораба
Коментари Харесай

Варненският окръжен съд поема делото за потъването на кораба „Хера“

Варненският областен съд ще преглежда делото за потъването на кораба „ Хера “ през 2004г. По време на случая край Босфора умират 19 моряци - 17 българи и двама украинци, оповестяват от правосъдната институция.

Разследването завършва 15 години след случая. През ноември 2019 година обвинителният акт е импортиран в Софийски градски съд (СГС). С предписание от 17.12.2019 година Софийски градски съд приключва правосъдното произвеждане и го изпраща по подготвеност на Окръжен съд – Варна. Мотивите са, че закононарушенията са осъществени в морския град, където са и непрекъснатите адреси на двамата подсъдими. Другият мотив за препращането е фактът, че единствено 5 от очевидците по делото са от София, а от останалите 103-ма множеството са с местопребиваване във Варна, а обособени очевидци са от близки обитаеми места - Бургас, Добрич, Шумен.

Корабът „ Хера “, плаващ под камбоджански байрак, потъва на 13 февруари 2004 година на към 14 км. от северния вход на „ Босфора “, при извънредно неприятно метереологично време.

Разследването стартира няколко дни по-късно - на 16 февруари 2004 година под управлението на Софийска градска прокуратура.

На 19 февруари 2010 година следствието е спряно, защото не са събрани безапелационни доказателства за самоличността на причинителя.

Възобновено е на 9 май 2013 година

Четири години по-късно, през ноември 2017 година прокуратурата повдига обвинявания на двама души по отношение на потъването на кораба. Като обвинени са привлечени Милен Б., общоприет шеф и началник „ Експлоатация “ на компанията „ Провидънс шипинг енд трейдинг “ ООД менажирала „ Хера “ и техническия шеф и началник „ Морски интервенции “ във компанията Стефчо М.

Според прокуратурата двамата в съучастничество, като съизвършители са виновни за некачествено осъществени и неизвършени планувани ремонтни действия в интервала от 23.07.2002г. до 13.02.2004г., включително и недокументирани градивни промени. Те са упрекнати и за не правенето на настояща информация за устойчивостта на моторния транспортен съд и не снабдяването на капитана с нея, в нарушаване на нормативни актове, в детайли разказани в обвинителния акт.

Според заключенията на направените експертизи в хода на следствието това са аргументите за влошено якостното положение на структурата на кораба. Вещите лица показват, че по този начин бурята, на която е бил подложен „ Хера “ на 13 февруари 2004 година, е съумяла да аргументи дисторция повече от допустимата в корпуса (в региона на първи хамбар). От това е последвало разхлабване на крепежа на люковото прикритие на хамбара, при което в него е навлязла огромна маса морска вода. Водата и въглищата, с които е бил претрупан кораба са образували течна примес. Въздействието на бурята върху плавателния съд и придвижването на тази примес в товарната част на кораба е довело до загуба на резистентност, наклоняване на носовата част във водата и последвало поглъщане на „ Хера “.

За закононарушението в което са упрекнати Милен Б. и Стефчо М. в Наказателен кодекс е планувано наказване „ отнемане от независимост “ от 10 до 20 година, пожизнен затвор или пожизнен затвор без право на подмяна.

Привлечени като очевидци по делото са 129 души, като 21 са непознати жители (от Украйна, Турция, Гърция и Италия). Вещите лица са 17.

Делото ще бъде обсъждано от петчленен правосъден състав, като разпоредителното съвещание във Варненския областен съд е планувано за 10.03.2020 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР