Варненският окръжен съд призна за виновен 34-годишен мъж за извършен

...
Варненският окръжен съд призна за виновен 34-годишен мъж за извършен
Коментари Харесай

Присъда „доживотен затвор“ за мъж, извършил убийство и грабеж

Варненският областен съд призна за отговорен 34-годишен мъж за осъществен обир, съпроводен с ликвидиране, оповестиха от съда. Съдът му наложи наказване " пожизнен затвор “ при първичен специфичен режим на изтърпяване.

Тежкото закононарушение е осъществено при изискванията на рисков рецидив на 12-и против 13-и февруари предходната годината.

Дончо М. и 51-годишната му жертва се познавали около взаимната им работата по строителни обекти. Подсъдимият употребявал наркотични субстанции и постоянно сменял работата си.

51-годишният мъж поканил Дончо на посетители в дома си в ж.к. " Вл. Варненчик'. В хода на правосъдното разследване е било открито по неоспорим метод, че подсъдимият е посетил жилището на жертвата.

Когато дошъл на адреса 34-годишният мъж позвънил на различен звънец и несъзнателно бил забелязан от един от живущите във входа. Записите на охранителните камери във входа, както и свидетелските показания са потвърдили това. Около 23 ч. жертвата разговарял със собствен прочут по телефона, като споделил, че със собствен прочут се черпели. Записите на камерите засичат, че към 2 ч. подсъдимият Дончо М. отишъл до прилежащ магазин и се върнал в жилището на убития с покупки.

Според съдебно-медицинската експертиза мъжът е бил погубен посредством удари с чук в главата.  Заключението сочи, че съдбовен се оказва още първият от общо 17-те удара.

Липсват доказателства за защитни пострадвания от страна на жертвата, която е била лишена от опцията да се съпротивлява. След убийството, което се случило на 13 февруари към 11:18часа, Дончо М. изнесъл тв приемник от жилището, поръчал такси и го занесъл в заложна къща. По-късно вечерта се върнал още веднъж в жилището на жертвата и прекарал цялата нощ там, дружно с натрупа.

Направил опит да прикрие осъщественото. На сутринта изнесъл още движимости - тв приемник, мобилен телефон, портативен компютър, които също опитал да продаде. Всички отнети движимости са на обща стойност 868 лв.. На 14-и февруари близки на убития подали сигнал в полицията, че не могат да се свържат със своя непосредствен. Същият ден той бил открит мъртъв в жилището си. При задържането на Дончо М., телефонът на убития бил открит в жилището му. ДНК експертиза е разкрила следи от кръвта на жертвата по маратонката на причинителя.

Пред съда Дончо М. призна виновността си и съобщи, че съжалява за осъщественото. Обясни, че е бил под влияние на опиат. Назначената от съда, обаче съдебно-медицинска експертиза потвърди, че той е могъл да схваща свойството и смисъла на осъщественото от него закононарушение. Мъжът е роден в Добрич, осъждан за разнообразни закононарушения – от посягане против собствеността през осъществено блудничество с различен пандизчия, до момента в който е излежавал присъда.

Освен, че го призна за отговорен, Варненският областен съд почете в целокупност предявените цивилен искове от майката и сестрата на убития. Дончо М. е наказан да им п лати по 150 000 лв. обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди вследствие на действието ведно със законната рента, считано от датата на действието – 13.02.2021 година, до окончателното погашение на сумата.

Присъдата предстои на обжалване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР