Варненският окръжен съд отказа екстрадицията по искането на Главна републиканска

...
Варненският окръжен съд отказа екстрадицията по искането на Главна републиканска
Коментари Харесай

Не връщаме в Турция осъден за тероризъм

Варненският областен съд отхвърли екстрадицията по настояването на Главна републиканска прокуратура - Адана, Турция на Мехмед Явуз, наказан за на 6 години и три месеца за присъединяване с терористична организация PKK/KONGRA в Турция. Съдът промени и мярката му за неотклонение от " домакински арест " в " подписка " - до привършване на производството, оповестиха от институцията.

Според съда, молбата за екстрадицията на Явуз не дава отговор в цялостна степен на законовите условия. Не е била предоставена цялостна информация за закононарушението, за което се желае екстрадицията, както и копие от използваните законови разпореждания, в това число отминалостта. Не е прибавен и първият правосъден акт на закрития Съд за държавна сигурност в Адана. Посочени са единствено в цифрово изражения наредбите от наказателния кодекс на Турция, въз основа на които е наказан, без словесното наличие на цитираните закононарушения. Магистратите считат също по този начин, че е несъмнено откритото, че Мехмед Явуз е приет за отговорен и наказан на отнемане от независимост от ексклузивен съд, какъвто е бил и закритият съд, постановил първата присъда.

Становището на Варненската окръжна прокуратура бе, че не следва да се почете настояването за предаването на Мехмед Явуз на Турция, защото е бил свален от всички бази данни на Интерпол, тъй като издирването му е било по искане на филиала на организацията в Анкара по политически аргументи, което е нарушаване на Конституцията на Интерпол. Според обвиняването са налице учредения за отвод за екстрадиция, защото мъжът е със статут на емигрант и жител на Германия.

Защитникът на желаното лице също показа мнението на прокурора. " Ако Мехмед бъде върнат в страната си може да бъде подложен на тежко посягане против неговата персонална цялост и независимост ", декларирал е юристът.

Съдебният състав не показа доводите на представителя на прокуратурата, че Мехмед е преследван и наказан поради политическите си убеждения, вероятното нечовешко отношение и неналичието на обективен развой в Република Турция.

Явуз, който е роден в южната ни съседка и има и немско поданство е бил арестуван на Летище Варна при идването му за отмора в к.к. Златни пясъци с полет от Дюселдорф на 2 септември. Според информацията на Окръжна прокуратура мъжът бил търсен от 9 години с червен бюлетин на Интерпол - Анкара публикуван на 22 август 2009 година Мъжът е дошъл в Германия като емигрант, като по-късно е получил немско поданство и сега работи като обществен възпитател там.

Решението на съда предстои на въззивна инспекция от Апелативен съд -Варна по тъжба или митинг, възможни в седем дневен период.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР