Варненският окръжен съд остави без уважение искането за промяна мярката

...
Варненският окръжен съд остави без уважение искането за промяна мярката
Коментари Харесай

Соченият за подбудител за убийството на DJ Теди няма да е зад решетки, пуснаха го под домашен арест

Варненският областен съд остави без почитание настояването за смяна мярката за неотклонение на Константин Б., упрекнат като физически причинител на убийството на варненския диджей Теди. Съдебният състав дефинира „ домакински арест “ за Григор К., който е апетитен като подстрекател, оповестиха от съда.

Припомняме, че от 17.07.2019 година досега 50-годишният Константин Б. е с мярка за неотклонение „ задържане под стража “. От 12.08.2019 година в ареста е и другият обвинен 47-годишният Григор К., който има възбрана да напуща страната. 
На 26 февруари 2015 година 46-годишният варненски диджей Теди, беше открит мъртъв край блока си на варненския бул. „ 8-ми Приморски полк “ в късните вечерни часове на нощта. По тялото му имаше няколко прободни рани. До лятото на 2019 година убийството беше неразкрито.   
Според Наказателен кодекс, закононарушението, в което лицата са упрекнати е тежко съзнателно и се санкционира с „ отнемане от независимост “ от 15 до 20г., пожизнен затвор или пожизнен затвор без право за подмяна. 
Според обвиняването, няма нови условия, които да постановат смяна на мярката за неотклонение по отношение на Константин Б. Единственият нов миг в досъдебното произвеждане е показаното от него оправдание за деня, в който е осъществено закононарушението, което се ревизира. 

Защитата на Константин акцентира още веднъж, че той е имал разполагаем 4 години от осъществяване на убийството, с цел да се укрие, както и че липсват безапелационни доказателства сочещи, че той е създател на закононарушението. Адвокатът му посочи, че все още не се събират нови доказателства в досъдебното произвеждане и с обвинения не се работи.
Същото мнение – липса на нови условия - държавното обвиняване уточни и по отношение на настояването за смяна мярката на неотклонение на Григор К. 

Защитата на Григор К. акцентира, че той не е направил опит да се укрие, съдействал е на следствието и се грижи за малолетното си дете и неговата майка. Посочено беше, че и здравословното положение на Григор К. се е влошило от последното разглеждане на настояването на смяна на мярката, както и че не са били регистрирани обществените аргументи за това искане. Адвокатите припомниха, че той е разполагал с време да се укрие, само че не го е направил и даже се е върнал от чужбина и желаеха по-лека мярка за неотклонение „ домакински арест “. 
Пред съда двамата обвинени споделиха, че не са направили закононарушението, за което им се търси наказателна отговорност. 

Като прегледа събраните досега материали от досъдебното произвеждане, Варненският областен съд реши, че към момента е налице обосновано съмнение, Константин Б. и Григор К. да са съпричастни към действието, за което са упрекнати. Относно недоволството на отбраната на Константин, че не се събират доказателства и не се почитат настояванията им за очни ставки, съдът  посочи че тази част касае досъдебното произвеждане и преценката не може да бъде на съда. Предвид тежестта на закононарушението и плануваното наказване за него, правосъдният състав счете за действителна заплахата лицето да се укрие или да извърши закононарушение заради което удостовери избраната мярка за неотклонение  „ задържане под стража “ по отношение на Константин Б.. 
Спрямо Григор К., Варненският областен съд реши, че няма действителна заплахата той да се укрие – нещо което са извели като извод и предходните правосъдни сформира, разглеждали определянето на мярката за неотклонение.

Относно осъществяването на закононарушение, съгласно правосъдният състав такова е допустимо само против правораздаването, като се влияе на очевидците. Предвид обстоятелството, обаче че досъдебното произвеждане е на заключителен стадий и не се събират нови гласни доказателства, съдът не може да изведе подобен извод. Поради неналичието на двете изискуеми предпоставки и влошеното здравословно положение на обвинения, Варненският областен съд промени мярката за неотклонение на Григор К. от „ задържане под стража “ в „ домакински арест “. 
Определенията на Окръжен съд – Варна могат да бъдат протестирани пред Апелативен съд – Варна, като при митинг съвещанията са планувани за 17.03.2020г. от 10ч. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа ``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР