Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за процесуална принуда

...
Варненският окръжен съд определи най- тежката мярка за процесуална принуда
Коментари Харесай

Варненският оркъжен съд остави в ареста турски гражданин, обвинен за опит за убийство

Варненският областен съд дефинира най- тежката мярка за процесуална насила по отношение на 35-годишния турски жител Алихан М. На 24 ноември той е бил притеглен като обвинен за опит за ликвидиране на 30-годишен мъж, който намушкал с нож, оповестиха от съда. Деянието е осъществено във Варна на 16 август тази година, като по-късно обвиненият се е укрил и е бил открит в Крапец. При задържането му, той се показал с подправена персонална карта. Алихан М. живее в България от 14 години.

Според обвиняването, турският жител имал любовна връзка със брачната половинка на потърпевшия, който бил моряк. Изтъкнато беше, че дълготрайно време е проявявал експанзия по отношение на дамата, с която имал връзки. За това свидетелствали подадените от нея сигнали в полицията.

За това закононарушение, Наказателният кодекс планува наказване от 10 до 20 години затвор.

Адвокатът на Алихан помоли съда за установяване на мярка за неотклонение " домакински арест “. Изтъкна, че мъжът е имал опция да напусне страната, след закононарушението и да се укрие, само че не го е направил. Освен това, съгласно отбраната, в резултат на действието, не били настъпили животозастрашаващи последствия за потърпевшия. Алихан М. изиска от съда по-лека мярка за неотклонение, като акцентира, че всичко се е случило поради брачната половинка на потърпевшия. Поиска от съда " домакински арест “, защото от 14 години не бил виждал кучето си, а от 3 години и половина не бил посещавал фамилията си в Турция.

След като се срещна с доказателствата и материалите по делото, правосъдният състав на Варненския областен съд реши, че са налице кумулативно изискуеми предпоставки за установяване на първичния арест. За съда са налице задоволително данни, от които да бъде изработен аргументиран извод за авторството на закононарушението, в което е упрекнат Алихан М. Според закона, действието е тежко съзнателно и за него се планува наказване " отнемане от независимост “ над 5 години. По делото несъмнено е открито, че след опита за ликвидиране през август, 35-годишният мъж се е укрил и е бил арестуван едвам на 24 ноември. Освен това е направил и още едно закононарушение – легитимирал се е с подправена персонална карта. От изложените обстоятелства, правосъдният състав направи извод, че се касае за персона склонна да прави закононарушения, заради което заплахата той да се укрие или да извърши друго е действителна. Заради изложените съображения, Варненският областен съд реши, че все още най- подобаващата мярка за неотклонение, която може да дефинира на Алихан М. е най- тежката, а точно – " задържане под стража “.

Определението полежи на обжалване, като в този случай делото ще се прегледа на 6 декември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР