Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на 36-годишния Христо Сл., който

...
Варненският окръжен съд допусна екстрадицията на 36-годишния Христо Сл., който
Коментари Харесай

Българин ще бъде екстрадиран във Франция, където е разследван за участие в престъпна група

 Варненският областен съд позволи екстрадицията на 36-годишния Христо Сл., който е търсен в Марсилия, оповестиха от пресслужбата на институцията. Там е разследван за присъединяване в проведена незаконна група и осъществяване на 6 действия. Европейската заповед за арест (EЗА) е издадена на 25.03.2021г. Мъжът е роден в Русе, само че непрекъснатия му адрес е в град Раковски. На 23 август е бил арестуван на територията на Първо районно управление (на МВР) на МВР-Варна. В края на август Варненският областен съд го задържа под стража, до разглеждане на производството за екстрадиция във френската страна.

В настояването си, френската страна показва, че 36-годишният Христо Сл. е разследван за присъединяване в незаконна група, която подготвяла закононарушение. Заедно с други българи, той бил нает, с цел да смущава съперници и провежда завземането на територия за продажба на наркотични субстанции във френския град Перпинян. Незаконно превозване, държане и разпространяване на неразрешени субстанции са другите закононарушения, за които е бил разгласен за търсене. От 5 март 2020г. Христо Сл. е бил авансово арестуван във Франция, като от 3 март 2021 година е бил подложен под юридически надзор. След като на 24 март се отклонил и отпътувал за България, съдът в Марсилия издал Европейска заповед за арест.

За закононарушенията, за които е търсен Христо Сл., законодателството на Република Франция планува " отнемане от независимост “ за период от 10 години. Престъпленията са наказуеми и по българското законодателство.

Варненският областен съд изслушвайки мненията на страните и запознавайки се с материалите по делото реши, че няма законови учредения да бъде отказана екстрадицията на 36-годишния Христо Сл. и той следва да бъде предаден на управляващите в Марсилия. Потвърдена беше и наложената му най- тежка мярка за неотклонение " задържане под стража “ до предаването му на съответните способени управляващи на молещата страна. 

Определението на Окръжен съд – Варна предстои на обжалване пред Апелативен съд-Варна в 5-дневен период.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР