Варненският апелативен съд стигна до извода, че правилно, законосъобразно и

...
Варненският апелативен съд стигна до извода, че правилно, законосъобразно и
Коментари Харесай

Задържаният зам.-кмет на Омуртаг обжалва мярката си, но съдът е категоричен

Варненският апелативен съд стигна до извода, че вярно, законосъобразно и обосновано Окръжният съд в Търговище е взел мярка за неотклонение " домакински арест " във връзка с упрекнат в присъединяване в проведена незаконна група, основана за да прави закононарушения по работа.

Според повдигнатото против зам.-кметът на Омуртаг Мехмед Мехмедов обвиняване, сдружението е било с користна цел, съществувало е от началото на 2019 година досега и в него взели участие длъжностни лица.

Недоволни от избраната мярка за процесуална насила са останали бранителите на 64-годишния мъж, които апелираха правосъдния акт пред горната инстанция, с претенции да не се постанова никаква мярка или тя е най-леката - подписка. Мехмедов е декларирал пред Окръжния съд, че не желае да взе участие във въззивното произвеждане.

Припомняме, че останалите двама привлечени към наказателна отговорност са кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов и татко му Хасан Хасанов.

Адвокатите обявиха, че подзащитният им Мехмедов от 30 години е заместник-кмет на Омуртаг и не е имал никакви нарушавания. Отклонения в активността на общината във връзка с публичните поръчки не са установили и инспекциите на АДФИ. Изтъкната бе напредналата възраст на обвинения и недоброто му здравословно положение.

Представителят на Апелативната прокуратура счита, че не са открити съществени болести, несъвместими с домашния арест.

Въззивният правосъден състав установи, че не са позволени нарушавания на процесуалните права на обвиненото лице. Обвинението е предявено от проверяващ контрольор на Комисията за противопоставяне на корупцията след влезнали в действие законови промени, откакто досъдебното произвеждане е било формирано от Софийската градска прокуратура.

Въпреки началния стадий на следствието, са събрани задоволително писмени и гласни доказателства, които обосновават съмнението, че Мехмедов е взел участие във образуваното скрито съдружие, целящо осъществяване на закононарушения по работа. Налице е незаконна активност, която се отличава със забележителна степен на социална заплаха, посочи Апелативният съд. Естеството на тази активност дава съображение и на актуалната инстанция да одобри, че има действителна заплаха при по-лека мярка за неотклонение обвиненият да извърши закононарушение. Той има познанства, контакти, употребява се с положително име и би могъл да осуети разкриването на обективната истина.

Медицинската документи по делото не сочи заболяване, което да изисква болнично лекуване.

Ето за какво верен е изводът на Окръжния съд, че с оглед необремененото правосъдно минало на Мехмед Мехмедов и неналичието на риск от укриване, само че при съществуване на обосновано съмнение за авторството на действието и на риск от осъществяване на закононарушение, закономерен е домашният арест. Той ще бъде следен със средство за електронно наблюдаване.

Определението, с което Апелативен съд – Варна удостовери правосъдния акт на Окръжния съд в Търговище, не предстои на обжалване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР