Варненският апелативен съд потвърди първоначално взетата мярка за неотклонение задържане

...
Варненският апелативен съд потвърди първоначално взетата мярка за неотклонение задържане
Коментари Харесай

Хванати с подкуп полицаи поискаха съдът във Варна да ги пусне

Варненският апелативен съд удостовери в началото взетата мярка за неотклонение „ задържане под стража “ по отношение на двама чиновници на Министерство на вътрешните работи, упрекнати в приемане на рушвет при пътни инспекции. Въззивната инстанция отхвърли жалбите на служителите на реда против определенията на Окръжен съд – Варна.

Разследването почнало през септември предходната година. Пламен Н. и Николай Н. били арестувани при профилирана интервенция на 14 април. На идващия ден били привлечени като обвинени за това, че като полицейски чиновници приели полза, която не им се следва, с цел да не извършат деяние по работа. Деянието на Николай е осъществено като продължавано закононарушение. Предвиденото от закона наказване е отнемане от независимост от 3 до 10 години, санкция до 20 хиляди лева и отнемане от право за заемане на служба. 

Адвокатът на 40-годишния Пламен Н. оспори опцията той да одобри подарък, с цел да не глоби спрян за инспекция лидер на МПС, защото  нямал пълномощия за това. Полицейският чиновник удостовери, че е имал право да реализира надзор по Закона за придвижване по пътищата, само че не и да сформира фишове, актове и да постанова санкции. Прокуратурата не се съгласи. 

Защитниците на 52-годишния Николай Н. акцентираха над 30-годишния му стаж в Министерство на вътрешните работи и повишението в служба като факт, който ще му попречи да се укрие или извърши закононарушение, осуетявайки следствието. Като аргумент в настояването за по-лека мярка за неотклонение бе посочено и негово хронично заболяване. Представителят на Апелативната прокуратура акцентира, че действието не е изолиран инцидентен акт, а демонстрира трайна устременост към нарушение на правовия ред, освен това от чиновник, предназначен да следи за съблюдаването му. 

След разбор на доказателствата, съдът стигна до извода, че те са задоволително, с цел да обосноват догатката за съпричастността на обвинените. Той се поддържа и от показаната през днешния ден от прокуратурата заповед, в която Пламен Н. е посочен като лице, разполагащо с пълномощия да глоби. Съдът напомни, че разследваната предприемчивост е обвързвана с приемане на неследваща се полза при реализиране на надзор по Закона за придвижване по пътищата. Правната подготовка на действието е въпрос по съществото на делото, което не е част от актуалното произвеждане.

Опасността двамата да извършат закононарушение или да се укрият се извежда от тежестта на инкриминираното незаконно държание, а тя постоянно се регистрира при в началото установяване на мярка за неотклонение. По отношение на Пламен Н. правосъдният състав уточни, че от данни по делото е видно, че не става дума за инцидентна демонстрация. Относно Николай Н. съдът съобрази информацията за аналогично предишно държание.  
Въззивната инстанция смята, че при по-лека мярка за неотклонение, има риск полицейските чиновници да извършат дейности, накърняващи правораздаването – посредством контактите, основани по време на службата си, те биха могли да повлияят на очевидци и на събирането на доказателства.

 Определенията, с които Апелативен съд – Варна удостовери ареста на двамата полицейски чиновници, не подлежат на обжалване
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР