Варненският апелативен съд потвърди ареста на обвиняем за грабеж, представляващ

...
Варненският апелативен съд потвърди ареста на обвиняем за грабеж, представляващ
Коментари Харесай

Потвърдена е най-тежката мярка за неотклонение на рецидивист, обвинен за грабеж

Варненският апелативен съд удостовери ареста на обвинен за обир, представляващ рисков рецидив. Срещу Николай С. е повдигнато обвиняване, откакто на вечерта на 8 април тази година на бул. „ Цар Освободител “ във Варна използвал мощ и лишил сак с непознати движимости от мъж. 30-годишният арестуван под стража е със забележителна по размер информация за съдимост. Той е с 5 предишни влезнали в действие присъди за разнообразни престъпвания на закона – от закононарушения против собствеността до разпространяване на опиати. Грабежът, за който е настоящето следствие, е осъществен едвам половин година след условното му предварително освобождение. Наказателният кодекс квалифицира това закононарушение като тежко съзнателно и планува наказване „ отнемане от независимост “ от 5 до 15 години.
Пред Апелативния съд през днешния ден служебният бранител на Николай сложи под подозрение съпричастността му към действието. Адвокатът посочи и болестта на обвинения – параноидна шизофрения.
Прокуратурата уточни, че жалбата против задържането не е основателна. Пострадалият е разпознал Николай С. като лицето, направило похищението. Опасността той да извърши ново закононарушение се извежда от правосъдното му минало и от обстоятелството, че последното действие съставлява рисков рецидив.
Чрез аудио-визуална връзка със следствения арест, обвиненият изиска най-леката мярка за неотклонение.
Апелативен съд - Варна не откри жалбата му за основателна. Като показа причините на Окръжния съд, въззивната инстанция ги добави в няколко насоки. Водещи с изключение на обясненията на потърпевшия мъж, са и гласните доказателства от двама очевидци. Затова не може да търпи рецензия догатката, че Николай е причинител на грабежа. Настоящият състав поддържа и извода на първата инстанция, че е действителна заплахата той да извърши друго закононарушение, с оглед миналата му многократна съдимост.
Способността на обвинения да носи наказателна отговорност макар болестта си е била доказана от съдебно-психиатричната експертиза, която не установи разстройство на съзнанието.
Воден от тези съображения, Апелативният съд удостовери като вярно и законосъобразно определението на Варненския областен съд от 13 април и удостовери най-тежката мярка за неотклонение по отношение на обвинения за обир Николай С.
Определението на втората инстанция е дефинитивно и не предстои на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР