Варненският апелативен съд отхвърли жалбите срещу ареста им на двама

...
Варненският апелативен съд отхвърли жалбите срещу ареста им на двама
Коментари Харесай

Арестуваха двама варненци за разпространение на над 9 кг хероин

Варненският апелативен съд отхвърли жалбите против ареста им на двама обвинени, които в съучастничество пренесли през границата и държали за разпространяване доста количество хероин. На 11 февруари на автомагистрала Тракия край Ихтиман при инспекция в автомобил бил открит тайник с 9 433 кг опиат. Според държавното обвиняване, хероинът бил импортиран от Турция през Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ и е предопределен за разпространяване в София и Варна. Четирима мъже са привлечени към наказателна отговорност по формираното през ноември предходната година досъдебно произвеждане на бранша за Борба с проведената престъпност. Двама от тях апелираха наложеното им от Варненския областен съд задържане под стража. 

Защитата на Марио М. помоли за „ домакински арест “ с електронно следене, поради болесттите на членове на фамилията на 43-годишния обвинен. Дори да има данни за съпричастността му към закононарушението, фамилните аргументи не биха му разрешили да се укрие.

Адвокатът на Исмаилаки М. посочи влошеното здравословно положение на 56-годишния мъж. Посочи още, че е реалност намирането на наркотично вещество в автомобила, само че доверителят му няма съпричастност с действието.

Представителят на Апелативната прокуратура обори тази теза с съществуването на свидетелски показания, материални доказателства и информация от приложените специфични разследващи средства. Предмет на закононарушението е опиат със доста количество – съвсем 9,5 кг, на забележителна стойност – 848 996 лева При доказване на първото обвиняване – контрабанда – законът планува отнемане от независимост от 15 до 20 години и санкция от 200 до 300 хиляди лева Второто действие се санкционира с сред 5 и 15 години затвор и санкция от 20 до 100 хиляди лева, напомни апелативният прокурор.

Въззивната инстанция одобри за законосъобразно задържането под стража на двамата обвинени. Съдебният състав посочи, че догатката за съпричастността на Исмаилаки М. и Марио М. се извежда от съпоставката на данните от СРС с резултатите от осъществените претърсвания и изземвания, материалните доказателства и данните от мобилните телефони, както и информацията от камери за видеонаблюдение. По отношение на Марио има и гласни доказателства.

Престъпната активност се отличава с потайност и нелегалност, авансово основана организация, набиране на характерен запас, присъединяване на необятен кръг лица и територии, интернационален детайл. Хероинът е в доста количество, което гладко е минало държавната граница. Всичко това сочи повишената социална заплаха, както на действието, по този начин и на причинителите.

Събраните данни водят до нужда от установяване на най-тежката мярка за процесуална насила. Освен че законът допуска риск от укриване и осъществяване на закононарушение при тежки умишлени закононарушения, наказуеми с отнемане от независимост, в тази ситуация липсват доказателства, които да опровергаят тази догадка, разгласи съдът.

С тези причини въззивният правосъден състав реши жалбите против задържането на двамата обвинени като неоснователни, а определенията на Варненския областен съд за задържането им под стража като верни.

Определенията на Апелативен съд – Варна не подлежат на обжалване.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР