Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Николай Т.

...
Варненският апелативен съд остави без уважение жалбата на Николай Т.
Коментари Харесай

Надзирателят, който освободи от затвора лишен от свобода, остава в ареста

Варненският апелативен съд остави без почитание жалбата на Николай Т. против избраната му преди 10 дни от Окръжен съд първична мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Вече някогашният пълководец на поделение при Затворническото общежитие е притеглен като обвинен на 19 юли тази година дружно с други двама свои сътрудници надзиратели от Затвора-Варна за това, че за времето от 31 май до 18 юли 2018 година са освободили непозволено лишен от независимост, позволявайки му да напусне територията на затворническото общежитие.

На този стадий от следствието обвиняването, което им е било предявено, е, че като надзиратели са наруши служебните си отговорности или са надвиши властта и правата си за да набират за себе си или за другиго полза или да причинят другиму щета.

Законът санкционира това закононарушение с отнемане от независимост до пет години или с пробация, като съдът може да постанови и отнемане от правото да се заема избрана държавна или социална служба.

Затворникът, който е употребил непозволения „ отпуск “ - Искрен Маринов, е изтърпявал наказване от шест години и осем месеца за присъединяване в проведена незаконна група. През март 2017 пред Пловдивския боен съд той се е признал за отговорен за кражбите на 19 първокласни коли по морето и е получил неоправдателна присъда. Остават му да изтърпи още 4 години и 4 месеца. 

Днес представителят на Апелативна прокуратура-Варна напомни, че надзирателят на процедура е превишил властта си, като е решил, че пандизчията, не е публично рисков, макар че  в интервала, в който е излизал с позволение от пандиза, е търпял наказване за нарушаване на затворническата дисциплинираност, а с присъда е бил изолиран и от обществото.-->

Обвинението показа и показанията на началника на затворническото общежитие, който коментира инструкциите, по които работят надзирателите. Като пълководец на отделението Николай Т. не е имал право да пуска след 18,00 часа от общежитието на Затвора-Варна лишен от независимост.

Николай Т. не е имал и право да разпорежда на своите сътрудници надзиратели, които са на вишката на пандиза или на портала, да разрешат излизането на пандизчия. Това било в пълномощията само на основния надзорник на пандиза.

Днес съставът на въззивната апелативна инстанция показа като верни и законосъобразни всички учредения на Окръжен съд за установяване на най-тежката мярка за процесуална насила по отношение на Николай Т.

Събраните до сегашния миг от следствието гласни свидетелства и други писмени материали обосновават догатката, че обвиненият е направил закононарушението по работа, за което е притеглен.

Днес съдът одобри показани от прокуратурата нови свидетелски показания за други такива нарушавания на служебните отговорности на Николай Т. .  В това правосъдно произвеждане те не са обект на разбор и на коментар, само че право на обвиняването е в хода на следствието да уточни квалификацията на действията и нормата на закона, който е бил нарушен.

Този съд преценя, че с оглед спецификата на активността на този обвинен, жестоко, демонстративно и неколкократно са били нарушени служебните му отговорности. Съдът намира, че това действие е с висока социална заплаха както поради личността на пандизчията, „ пускан в отпуск “, по този начин и поради следствията, които биха могли да настъпят от това действие.

Втората правосъдна инстанция приема, че е била построена стройна организация сред надзирателите, привлечени като обвинени, които жестоко са нарушавали служебните си отговорности и закона, като са обсвобождавали лица, лишени от независимост без да имат права за това.

С идентични причини Варненският апелативен съд остави без почитание и жаблата на Милен Д. - вторият надзорник, притеглен като обвинен по това досъдебно произвеждане, който ще остане да търпи избраната му от Окръжен съд мярка за неотклонение „ домакински арест “.

Въпреки че двамата обвинени са към този момент дисциплинарно уволнени и отстранени от служба, макар продължителния им стаж в системата на Групово дело „ Изпълнение на наказванията “, както и на премиите, които са получавали за добра работа, и този съд намира, че е действителна заплахата всеки един от тях да извърши закононарушение срещу правораздаването, като се опита на окаже влияние върху своите към този момент някогашни сътрудници или очевидци.

Определенията на Апелативен съд не подлежат на обжалване.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР