Варненският апелативен съд наложи 8 години лишаване от свобода“ на

...
Варненският апелативен съд наложи 8 години лишаване от свобода“ на
Коментари Харесай

Мъж отнесе 8 г. затвор от съда във Варна за причиняване на ПТП в пияно състояние

Варненският апелативен съд наложи 8 години " отнемане от независимост “ на водач, провокирал пътно произшествие след приложимост на алкохол, вследствие на което е умрял човек. Подсъдимият Тодор С. ще бъде лишен от право да кара в продължение на 10 години. Това оповестиха от пресцентъра на Апелативния съд във Варна.

С решението си въззивната инстанция промени присъда на Окръжен съд – Варна, като понижи присъдените санкции. Първата инстанция е определила " отнемане от независимост “ за 9 години и 3 месеца и " отнемане от право да ръководи МПС “ за 14 години.

Тодор С. е бил приет за отговорен в това, че на 02.04.2021г. при ръководство на лек автомобил на пътя Добрич - Варна по несъобразителност е предизвикал гибелта на различен мъж. Деянието е било осъществено в пияно положение – с централизация на алкохол в кръвта 0,89 промила. Водачът е нарушил разпоредбите, разказани в Закона за придвижване по пътищата, като управлявал с превишена скорост, навлязъл в лентата за насрещно придвижване и е бил без подложен колан.

Подсъдимият карал автомобила си нападателно и с висока скорост по улиците на с. Стожер. Сигнал за това постъпил в ОД на Министерство на вътрешните работи в Добрич. Полицейски чиновници го последвали със звуков и светлинен сигнал, указващи му да спре. Вместо да се подчини, лидерът нараснал скоростта и траял да кара по пътя към Варна. През цялото време автомобилът криволичел и изпълнявал рискови маневри. След разклона за с.Любен Каравелово скоростта била 104,80 км/ч. В насрещното платно се движел различен автомобил. Без причина подсъдимият внезапно навлязъл в насрещното платно и блъснал идващата кола. Инцидентът станал пред погледа на полицейските чиновници. Пристигналият медицински екип установил гибелта на лидера на другото МПС.

Химическа експертиза открила алкохол в кръвта на подсъдимия от 0,89 промила. Според заключението на Комплексната съдебнопсихиатрична и психична експертиза, мъжът страда параноидна шизофрения и е лекуван неведнъж в психиатрични лечебни заведения.

Апелативният съд посочи, че с дейностите си Тодор е нарушил три от разпоредбите за придвижване по пътищата. Превишаването на оптимално допустимата скорост, непозволеното секване на единичната непрекъсната линия и навлизането в насрещната лента всеки път е изключително жестоко и рисково, а в тази ситуация е осъществено при спомагателен неподходящ фактор - алкохолна интоксикация. Тези условия показват самоувереност, безразличие към пътната сигурност и опазването на живота и здравето на останалите участници в придвижването, счита съдът.

Отегчаващо събитие е и неизпълнението на предписание на полицейски орган за прекъсване. В решението се акцентира и публичната заплаха на подсъдимия поради предходните му нарушавания на разпоредбите за придвижване, за които е бил глобен.

Цялостната преценка на събитията докара апелативните съдии до мнението, че наказателна принуда посредством изолирането на подсъдимия за 9 години и 3 месеца е несъразмерна, поради неговото психологично заболяване. Настоящият правосъден състав реши, че задачите на закона могат да се реализиран с понижаване на глобите " отнемане от независимост “ и " отнемане от право от право да ръководи МПС “. В тези параметри наказването е задоволително строго и надлежно на осъщественото закононарушение.

Решението на Апелативен съд – Варна може да се апелира пред Върховен касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР