Варненският апелативен съд измени присъда на Шуменския окръжен съд и

...
Варненският апелативен съд измени присъда на Шуменския окръжен съд и
Коментари Харесай

8 години затвор за убийство в шуменското село Лятно

Варненският апелативен съд промени присъда на Шуменския областен съд и понижи наказването на обвиняем за ликвидиране. Производството е второ по ред пред актуалната инстанция откакто Върховният касационен реши анулира предходното решение и върна делото за ново разглеждане.

Така още веднъж предмет на въззивна инспекция е присъда на Окръжен съд – Шумен, с която Исмаил И. е бил наказан на 12 години отнемане от независимост за това, че на 08.юни 2018 година в шуменското село Лятно съзнателно умъртвил Емине Р., като го е направил по изключително непосилен метод и с особена свирепост. По това време деецът е бил малолетен, само че е могъл да схваща свойството и смисъла на постъпките си и да управлява дейностите си.

Подсъдимият е глухоням по рождение и контактува с близките единствено с обикновени жестове. На 08.06.2018 година, той, потърпевшата и още няколко души се черпели с алкохол. Жената си тръгнала, само че открила, че й липсва телефонът и се върнала. Исмаил я последвал по улицата, нанесъл й голям брой мощни удари и я душил. Оставил я, прибрал се и си лежащ. Пострадалата била открита от инцидентен минувач. Въпреки болничното лекуване, 46-годишната жена умряла след 18 дни. Безспорно потвърдена е причинно-следствената връзка сред гибелта на дамата и множеството нанесени й контузии.

Според въззивната инстанция, Шуменският областен съд вярно е приел, че подсъдимият е направил убийството, като е работил самичък, без съизвършител. 

За разлика от предходния състав на Апелативен съд – Варна, актуалният правосъден състав счита, че травматичните увреждания, довели до гибелта на дамата, са породени единствено и само от подсъдимия. В рамките на упоритото си незаконно държание Исмаил И. е разполагал с задоволителна опция да осъзнае дейностите си и последствията от тях, и да допусне последвалия резултат.

Особената свирепост и изключително мъчителният метод, с които е осъществено закононарушението, са потвърдени с броя и силата на нанесените удари, и със страданията на жертвата.

Варненският апелативен съд обаче съобрази, че Шуменският областен съд не е взел поради смекчаващите отговорността условия - чистото правосъдно минало, личността и здравословното положение на подсъдимия – той е с 80% трайно понижена продуктивност. Ето за какво, заслужено е той да бъде лишен от независимост за интервал от 8 години. Първоинстанционната присъда в гражданско-осъдителната си част остава в действие: Исмаил И. би трябвало да заплати на 4-мата цивилен ищци общо 200 хиляди лева компенсации за породени неимуществени вреди.

Решението предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР