Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд - Варна,

...
Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд - Варна,
Коментари Харесай

Апелативният съд прати в затвора Рафи, убил пешеходец на АМ Хемус

 Варненският апелативен съд промени присъда на Окръжен съд - Варна, с която обвиняем за пътно произшествие със умрял пешеходец е бил наказан на 3 години отнемане от независимост, с 5-годишен изпитателен период. Вместо това горната инстанция постанови наказване 4 години отнемане от независимост, при първичен общ режим, оповестиха от пресслужбата на съда.

Рафи Р. бе оневинен от Апелативния съд за нарушаване на Закона за придвижване по пътищата в частта, задължаваща водачите да преценяват скоростта на придвижване с пътната конюнктура, с цел да бъдат в положение да спрат при предвидимо затруднение.

На 25 октомври 2017 година на автомагистрала " Хемус " Рафи Р. управлявал автомобил без да има нужната дееспособност. Нарушавайки разпоредбите за придвижване, по несъобразителност предизвикал гибелта на Недялко М., който пресичал пътното платно в региона на пътен възел Слънчево. Скоростта на придвижване била към 101 км/ч., времето било дъждовно, а пътното платно - мокро. Пешеходецът бил с централизация на алкохол в кръвта от 2,2 промила. Подсъдимият, който преди малко бил навършил пълноправие, не възприел заплахата, не направил опит да понижи скоростта и последвал конфликт.

Частните обвинители /сестрите на жертвата/ апелираха присъдата на Окръжния съд пред апелативната инстанция с искане за дейно наказание. Защитата на подсъдимия пък настоя за оправдаване. Основният аргумент на младия водач и роднините му, пътували с него е, че в дясната пътна лента се е движел непостоянен по делото ТИР, който е препятствал видимостта вдясно. За изясняване на събитията, съдът назначи сложна съдебно-медицинска автотехническа експертиза. Заключението на движимостите лица е, че лидерът е имал техническа опция да предотврати произшествието.

След параленост на доказателствата Апелативният съд изключи опцията в зоната на произшествието сега на удара да е имало друго транспортно средство. Подсъдимият не е възприел навлизането на пешеходеца на пътното платно и не е направил опит да спре. Ударът бил предотвратим при навреме задействане на спирачната система. Съдът стигна до извод, че като недееспособен лидер, при мокра пътна настилка, младият мъж е карал в скоростната лента на автомагистралата. С това е показал безгрижие към пътната сигурност и пренебрежение към закона. Съдебният състав регистрира и съпричиняване от страна на потърпевшия - в положение на междинна степен на алкохолно опиване, той подхванал неразрешено секване на автомагистрала и основал рискова обстановка. Въпреки това, въззивната инстанция уточни като неточност наложеното от Окръжен съд – Варна наказване в планувания от закона най-малко. Затова съдът реши, че заслужено е отнемане от независимост за 4 години. То ще влияе предупредително и превъзпитателно и на дееца, и на обществото.

Решението, с което Апелативният съд промени присъдата по отношение на неправоспособния лидер, провокирал ПТП с настъпила гибел, предстои на обжалване пред Върховния касационен съд.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР